Nuuka.blog raportti

Q2 Raportti 2016

Elämäntilanne

Virkatyön lisäksi olen tehnyt sivutöitä sairaanhoitopiirille kehitysvammaisten asumisyksikköihin, jossa on ollut tarvetta 2. yötyöntekijälle. Muutaman pitkän sairasloman vuoksi töitä olisi ollut, niin paljon kuin olisin halukas tekemään. Olen viime vuosien aikana tehnyt tasaisesti keikkatyötä muutamassa yksikössä ja olen heille ja asukkaille tuttu ihminen niin se helpottaa kaikkia.

Keikkatyöt tulevat tarjolle tekstiviestillä ja usein aamuisin, jolloin en ole hereillä. Sen vuoksi tänä vuonna olen tarjonnut sähköpostitse itseäni töihin mm. pääsiäiseksi ja juhannukseksi. Yksiköiden sijaistarve on krooninen ja tällä tavalla pystyn saamaan itselleni mielekkäitä vuoroja, kun niitä haluan ja yksiköt saavat pätevän työntekijän. Tekemäni lisätyöt ovat pääasiassa sunnuntai- ja yövuoroja, joista maksetaan vuorolisiä. Arvostan omaa vapaa-aikaani niin paljon, etten kovin mielelläni työskentele arkisin lainkaan. Lisätyöt eivät ole taloudellisesti minulle pakollisia, vaan teen niitä ‘harrastuksena’. Lisätyöstä saatavat rahat käytän lähes poikkeuksetta suoraan sijoituksiin.
Muutoin elämässä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia Q1:seen nähden.

Henkilökohtainen talous

Lisätöiden ansiosta toisen kvartaalin tulot olivat lähes 2000€ suuremmat kuin normaalisti. Lisäksi sain 500€ stipendin säätiöltä ammattikorkeakoulusta valmistumisen johdosta. Menojen osalta kesäkuu oli suurin kulukuukausi, koska olin lomamatkalla Puolassa. Ulkomailla maksoin osan ostoksista visalla ja sen vuoksi osa kuluista siirtyy maksettavaksi Q3:lle ja saattaa vaikuttaa nettosäästöprosenttiin.

Nettotulojen säästöprosentti nousi toisella kvartaalilla 52,5 prosenttiin, kun sen ensimmäisellä kvartaalilla oli 22,5%. Nousua selittää keikkatöistä saatavat palkat, stipendi ja virkatyöstä maksetut lomarahat. Oletettavasti seuraavalla kvartaalilla en ihan noin korkeaan säästöprosenttiin kykene. Ensimmäisen vuosipuoliskon nettosäästöprosentti on 37,5%, joka on 12,5% enemmän kuin olin alkuvuodesta tavoitteekseni asettanut. Taisin asettaa itselleni liian helpon tavoitteen.

Sijoitukset

Osakemarkkinoilla toinen kvartaali tarjosi vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Suurin yksittäinen markkinoita heiluttava tekijä oli Brexit. Kaikkien kyselyiden ja ennakkotietojen vastaisesti britit äänestivät EU-eron puolesta. Hyödynsin tätä markkinakuprua muutaman oston voimin.

Salkkuun tuli uutena yhtiönä Revenio, jonka esittelyssä kävimme Lahden osakesäästäjien järjestämässä tapahtumassa. Esittely oli vakuuttava ja yrityksen tietoihin tutustuessani, uskon yhtiön liiketoimintaan ja sen järkevään johtamiseen. Näen, että Revenio tulee kasvamaan vielä 1-3 vuotta, jonka jälkeen iso yritys ostaa yhtiön pois. Esittelyssä kerrottiin, että patentit on erittäin hyvin ja tarkasti haettu, mutta myönnettiin, että iso yhtiö voi oikeustoimilla kaataa/kaapata koko yhtiön niin halutessaan. Revenio maksaa n. 2% osinkoa, mikä on kasvuyhtiölle ihan sopiva määrä.

Ostot:
Nordea 100kpl à 8,15€
Revenio 20kpl à 23,53€
H&M 18kpl à 261,7 kr
Telia 100kpl à 3,8920€
Sampo 15kpl à 36,98€ ja toinen erä 15kpl à 35,28€

Kuukausisäästö 150€/kk  jatkui normaalisti Seligsonin rahastoihin. Kuukausisäästössä olevat rahastot ovat pysyneet samana:

Eurooppa
Pohjois-amerikka
Kehittyvät markkinat
Aasia

Korkorahastot
Euro-obligaatio
Euro corporate bond

Asuntosijoittaminen

Kuten aikaisemmassa postauksessa kerroin, ostin pienen 24m2 yksiön Kouvolan keskustasta omaan käyttööni. Tein asuntoon kevyen pintaremontin ja olin suunnitellut myös keittiöremontin tekemistä, mutta päätin uusia keittiön vasta muutaman vuoden kuluttua putkiremontin yhteydessä. Oletettavasti putkiremontin yhteydessä putket vedetään pintaan ja koteloidaan, jonka jälkeen keittiöremontti on helpompi suunnitella. Remontista tulee myöhemmin oma postaus, kun kaikki on saatu valmiiksi.

Kesällä ennen uusimman asunnon ostoa pyysin välittäjää arvioimaan omistamani asunnot, jotta voisin saada vapaana olevaa vakuutta käyttöön uuden asunnon hankinta varten. Arvio maksoi 248€ ja sen avulla sain 1000€ lisää vakuusarvoa käyttöön. Lisäys ei ollut kovin suuri, mutta koen arvion olevan enemmänkin todiste pankille tiedoista, etten ole ostanut ylihintaan asuntoja.
Kahden sijoitusasunnon asukkaista ei ole kuulunut mitään, eli päättelen kaiken olevan hyvin.

Väliarvio vuoden tavoitteiden täyttymisestä:

 • Tavoitteeni oli saada 25% nettotuloista säästöön ja tällä hetkellä keskiarvo on 37%, joten tavoite on toteutunut paljon yli odotusten.
 • Tavoitteenani oli tuplata netto-omaisuuteni vuoden aikana ja vaikka on vasta puoliväli vuodesta, olen melko lähellä jo saavuttaa tavoitteen. Mikäli en olisi joutunut tekemään alaskirjausta opintolainanhyvityksestä, olisin saavuttanut tavoitteen Q2:n aikana. En ole ottanut huomioon netto-omaisuuslaskemissa, vaikka minulla on lähes 1500€ hyvittämätöntä verovelkaa, jonka voin hyödyntää heti kun maksan opintolainaa.
 • Kelan velka 1086€ maksettu
 • Nordnet superluotto maksettu 1723€, mutta otettu uutta lainaa asuntoa ja brexit dippiä varten
 • Opintolainan maksua en ole vielä aloittanut, vaan olen päättänyt hyödyntää veroetua harkitusti. Maksut alkaa viimeistään 2017 tammikuussa
 • Tarkennus exceleihin ja talouden seurantaan. Olen aktiivisesti kehittänyt omia excel seurantatyökalujani. Sijoitusten automaattisen seurannan google spreadsheet vielä työn alla.
 • Indeksisalkun osuus on kasvanut, mutta ei ole vielä saavuttanut 35% osuutta sijoituksista, todennäköistä että toteutuu loppuvuoteen mennessä.
 • Käteisvarojen kerääminen onnistui siihen asti kunnes ostin asunnon, joten välivaihe jäi lyhyeksi ennen kuin tavoite toteutui.
 • Olen kehittänyt sijoitusasuntojen exceleitä, jotka helpottavat tulevaisuudessa verosuunnittelua. Olen aktiivisesti pyrkinyt perehtymään aiheeseen verkossa olevan materiaalin ja esimerkkien kautta.
 • Olen ollut aktiivinen Kouvolan osakesäästäjien toiminnassa ja syksylle tulossa mahdollisesti näkyvyyttä.
 • Sijoitusyhtiön osakeantiin jätin osallistumatta, samaan neuvottelin kahdesta asunnosta niin en piti varautua käsirahaan.
 • Tavoitteena kirjoittaa blogiin kuukausittain postaus. Onnistumista kuvaa hyvin, että kirjoitan Q2 raporttia lokakuussa. Kesä on vaikeaa kirjoittamisen kannalta itselleni, jatkossa hyvä tiedostaa tämä haaste ja haastaa itseään oppimaan tästä tavasta pois.
 • Kaaviot ovat toistaiseksi vielä omissa exceleissä ja en ole niihin vielä täysin tyytyväinen, siksi en niitä vielä blogin puolella julkaise.
 • TWR ja automaattinen excel on kehitteillä, halusin siihen muutamia omia lisäyksiä jotka eivät ihan toimineet kuten piti. Pitänee konsultoida osaavampia.

2 thoughts on “Q2 Raportti 2016”

 1. Suunta on oikea. Kiinteistösijoitukset antaneet mukavaa lisäboostia nettovarallisuuden kehitykseen. Toivottavasti tahti pysyisi vähintään samana tulevaisuudessa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top