P2p-huijaus

Nuuka ja epäonnistunut sijoitus vertaislainoihin

Blogini on ollut pitkään päivityksessä ja odotin jo innolla, että pääsen esittelemään uuden blogini lukijoille ja kertomaan hienoista osioista kuten Aikajana ja Nuuka. Kuten elämässä, ei suunnitelmat mennyt ihan niinkuin ajattelin. Päätin jättää hehkuttamisen väliin ja tuoda esiin vertaislainamarkkinoita järisyttäneet tapahtumat viime viikoilta.

Aloitin vertaislainoihin sijoittamisen vuonna 2018 kesällä kokeilemalla muutamaa sivustoa pienillä summilla. Heti alusta asti hajautin sijoitukseni useammalle palveluntarjoajalle pienentääkseni vastapuoliriskiä. Sijoitin seuraaviin palveluihin: Fastinvest, Mintos, Peerberry, Envestio, Kuetzal ja Reinvest24, yritykset tarjoavat vertaislainoja yksityishenkilöille ja yrityksille. Esitän lyhyen tiivistelmän viimeaikaisista tapahtumista vertaislainamarkkinoilla, jos olet kiinnostunut tapauksesta englanniksi löytyy hyviä sivustoja kuten Explorep2p ja suomeksi Matkalla Vaurauteen.

Sääntö numero 1. Älä koskaan menetä rahaa.

Sääntö numero 2. Älä koskaan unohda sääntöä numero 1.

– Warren Buffet-

Explorep2p paljasti 2019 joulukuussa Kuetzalin myöntäneen 850 000€ lainan feikkiyhtiölle, Lue lisää (Englanniksi). Lyhyesti referoituna, kaikki yrityksen tiedot oli tekaistuja ja yritys oli yhden ihmisen pöytälaatikkoyritys. Due Diligencen myötä selvisi myös, että Kuetzal on myöntänyt lainan yritykselle, jonka todellinen omistaja on silloisen toimitusjohtajan vaimo, Lue lisää (englanniksi). 12.1 Kuetzal lähetti sähköpostitiedotteen, jossa he ilmoittavat sulkevansa yrityksen toiminnan luotettavuusongelmien vuoksi ja siksi uusien lainojen myöntäminen ja talletusten tekeminen ei ole enää mahdollista. Samassa viestissä ilmoitettiin, että AML (Anti money laundering) takia rahat ovat jumissa pankkitilillä, eikä siksi lunastuksia ole mahdollista toteuttaa odotetussa aikataulussa. Olen saanut heiltä viimeisen sähköpostiviestin 14.1, jonka jälkeen yrityksestä ei ole enää kuulunut mitään. Ehdin lunastaa buyback guarantee sakolla kaikki sijoitukseni, mutta en pystynyt tekemään pyyntöä saada rahojani takaisin, sillä KYC ( Know your customer) vaatii henkilötietojen vahvistamisen. Rahani ovat jumissa palvelussa, onko raha vain numero verkkosivuilla vai onko oikeaa rahaa olemassa, en usko. Minulla jäi n.2630€ sijoitus Kuetzalin palveluun, en ollut koskaan nostanut rahaa ulos palvelusta.

Kuetzalin tapahtumien myötä sijoittajat lunastivat rahojaan muista P2P palveluista, jolloin erityisesti buyback guarantee:ta tarjoavat yritykset joutuivat likviditeettiongelmiin suurien lunastusten vuoksi. Envestio julkaisi 21.01 tiedotteen Facebookissa (Alla näkyvissä), että yrityksen sivuja vastaan on hyökätty ja siksi kotisivujen toiminnassa voi olla häiriöitä. Kotisivut poistuivat 22.1 näkyvistä. Pitkään spekuloitiin DDoS-hyökkästä, mutta myöhemmin Azure-asiantuntija kirjoitti kattavan blogitekstin tapauksesta. Lyhyesti, kotisivut ja tietokanta on poistettu tarkoituksella, sähköposti ei mene perille, puhelin ei toimi. Tämä jätti vahvan kuvan “ota rahat ja katoa” huijauksesta. Ehdin tehdä Envestiossa nostopyynnön, mutta sitä ei käsitelty. Envestiossa minulla on sijoituksia 2630€. En ole koskaan kotiuttanut rahaa.

Kuetzalin ja Envestion tapauksissa omistajat ja johtohenkilöt ovat kadonneet, eikä kukaan ole vastannut mitään sijoittajien kysymyksiin. Joidenkin omistajien, työntekijöiden ja vaikuttajien sosiaalisen median tilit ovat kadonneet sattumoisin samaan aikaan kun ongelmat yrityksessä alkoivat. Molempien yhtiöiden kautta sijoittaneet ovat yhdistyneet ja rahoitetuista projekteista on tekeillä Due Diligence selvityksiä, mitkä projektit ovat oikeita ja ovatko yritykset saaneet rahoja yrityksiltä, millainen on omistajatausta jne. Molempia yrityksiä vastaan on aloitettu toimenpiteitä ja olen osallistumassa molempiin. En usko että (ainakaan kaikkia) rahoja on mahdollista saada takaisin, mutta toivon huijareiden joutuvan vastuuseen tekosistaan.

Anteeksipyyntö

Blogini edellisen sivuston aikana minulla oli vielä kumppanuuslinkkejä P2P-sivustoille, joiden avulla suosittelin Kutzalin ja Envestion palveluita. Haluan pyytää nöyrimmästi anteeksi omilta lukijoiltani suositteluani näihin ponzi-huijauksiin. Olen hyvin pahoillani, jos joku on minun blogini suosituksesta klikannut linkkiä tai saanut idean palveluiden luotettavuudesta ja sen myötä on mukana menettämässä rahojaan näissä huijauksissa. Vituttaako? Kyllä vituttaa. Olen suositellut muutamille ystävilleni vertaislainasijoittamista, ja tiedän että minun myötävaikutuksestani he ovat myös menettäneet rahojaan näissä tapauksissa.

Nuuka.blog läpinäkyvyys P2P-markkinoilla.

Nuuka ja epäonnistunut sijoitus vertaislainoihin 1

Kuten Nuuka-sivustolta on nähtävissä, luotan läpinäkyvyyteen ja haluan tulla myös vertaislainojen osalta täysin läpinäkyvästi esille. Alla olevien kuvien avulla todistan, että olen saanut affiliateverkoston kautta affiliate-tulona blogini kautta yhteensä 131€. En pysty vahvistamaan suosittelujeni juuria, mutta olen lähes varma että nämä tulot ovat tulleet minun henkilökohtaisesti tuntemieni ihmisten kautta, joille on puhunut vertaislainaamisesta. Affiliatetulojen lisäksi olen saamassa 500€ startup-apurahan vertaislainoihin keskittyvän sivuston rakentamiselle, tämän osalta en vielä tiedä miten tulen jatkossa menettelemään.

  • Target Circle, 4 liidi palkkio 20€
  • Mintos, 1 liidi, palkkio 11€
  • Reinvest24 sponsorointi blogiyhteistyöstä 100€ (Ei toteutunut vielä)
  • 500€ start-up apuraha vertaislainasivustoa varten
Nuuka ja epäonnistunut sijoitus vertaislainoihin 2

Miten nykyiset vertaislainasijoitukseni?

Minulla on vielä Reinvest24:ssä 100€ suosittelupalkkio, Mintoksella n.200€ ja Peerberryllä n. 700€. Olen vetäytynyt Fast Investistä ja vetäytymässä myös em. palveluista, kunnes lainat ovat tulevat kokonaisuudessaan maksuun. Vertaislainamarkkinoilla on nyt käynnissä pudotuspeli huijareiden osalta ja haluan siirtyä katsomoon ja nähdä miten tämä maanjäristys vaikuttaa markkinoihin. Oletan tämän puhdistuksen kehittävän rehellisten yritysten corporate covernancea ja läpinäkyvyyttä sijoittajia kohtaan.

Jälkiviisastelut

Nyt kun ripuli on pärähtänyt jo verkkariin voi alkaa viisastelemaan mitä olisi voinut tehdä toisin. Suhtaudun tapahtumaan sijoittamisesta maksettavana oppirahana. Kuten Harri Huru asuntosijoittamisesta usein toteaa, on kahdenlaisia sijoituksia: tuottavia ja opettavaisia. Tämä tipahtaa jälkimmäiseen kategoriaan, ja kyllä, olen ihan varma että tämä pysyy pitkään mielessä. Näissä sijoituksissa meni moni asia pieleen ja nyt saan maksaa siitä rahalla ja melkoisen eksistentiaalisena ärsytyksenä. Älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon. Tämä voi toimia hyvänä esimerkkitapauksena (aloitteleville) sijoittajille, tee omat taustaselvitys, käytä lähdekritiikkiä, äläkä mene sopulilauman mukana.

2 thoughts on “Nuuka ja epäonnistunut sijoitus vertaislainoihin”

  1. Hei

    Missä Envestion sijoittajat ovat yhdistyneet? Tästä on melko niukasti tietoa, itselläkin jäi tuntuva summa sisään.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top