Eläkeikä

Projektin tavoite?

Täytettyäni 50-vuotta vaihdan täysipäiväsen työnteon harrastukseksi ja alan tehdä osa-aikaista työtä. Tarkoitukseni on viettää osa vuodesta ulkomailla matkaillessa ja nauttiessa elämästä.

Miksi olen osakesäästäjä?

Erityisesti ihmetystä on herättänyt, miksi nuori ihminen parhaassa iässä edes miettii eläkkeelle pääsyä. Työskennellessäni aurinkorannikolla suomalaisten eläkeläisten parissa, olin täysin myyty tästä elämäntavasta. Pari kertaa viikossa aloitetaan aamu golffaamalla tai vesijumpalla, mielelläni myös itse liittyisin samankaltaiseen elämään eläkepäivilläni.

En halua menettää tulevaisuudessa yöuniani taloushuolien vuoksi ja pienillä arkikulutustottumuksilla pystyn tekemään muutoksia joiden avulla en joudu menettämään yöuniani yllätyslaskun tai auton hajoamisen vuoksi. Pitkällä tähtäimellä näiden kulutustottumusten muuttaminen mahdollistaa minulle vanhuuspäivinä ns. Kissanpäivät.

Olen projektin myötä keskustellut ihmisten kanssa rahasta ja sijoittamisesta. Erityisesti ihmiset jotka eivät ole aiheeseen kovin perehtyneitä ovat kutsuneet minua sijoittajaksi. Vierastan hieman tätä termiä, mutta sitten minulle esitettiin kysymys, mikä minä sitten olen?. Ryhdyin pohtimaan mitä sijoittaminen ja säästäminen merkitsee minun elämässäni ja miten sitä voisi järkevästi kuvata. Elämäntapa? Ei, en koe itseäni ihan niin fanaattiena, että olisin elämäntapasäästäjä. Asiaa pohdiskeltuani, sijoittaminen ja säästäminen ovat minun harrastus. Työskentelen ihmisten parissa ja vapaa-aikanani haluan tehdä jotain ihan muuta. Muutaman kerran olen maininnut, että oma sijoittaminen on enemmänkin harrastus, joka on myös aiheuttanut hilpeyttä.

Projektin ja blogin julkisuus?

Olen puhunut projektistani työtovereille ja tuttaville, mutta olen pitänyt keskustelun puolivitsinä ja syy siinä on selkeä, suomalainen perikateus. Projektiini on suhtauduttu pääosin huvittuneesti ja toteamalla että ”pitäähän ihmisellä olla tavoitteita.” Ammattikorkeakoulussa kävimme eläkekeskustelua ja toin esiin että olen aloittanut jo eläkesäästämiseni, minulle naurettiin päin naamaan ja tästä myös vitsailtiin isommalla porukalla. Valitettavasti he eivät tajunneet, että minä olin tosissani omissa puheissani. Se parhaiten nauraa ja niin edespäin.

Blogistani en ole puhunut juurikaan kenellekään, vaan olen pitänyt sen omana tietonani. Blogin päällimmäinen tarkoitus on toimia itselleni keinona pohtia ja haastaa omia ajatuksia sijoituksissa ja jälkikäteen oppia virheistä ja nähdä omaa kehitystä sijoittajana. Seuraan aktiivisesti suomalaisia sijoitusblogeja ja myös niihin ajoittain kommentoin, en toki pistä pahakseni jos joku blogaustoveri kommentin minullekkin heittää. Erityisen kiitollinen olen jos joku kyseenalaistaa kauppojani ja ajatuksiani, usein ulkopuolinen näkee asioita paljon laajemmin kuin itse kykenee.

Aikataulu eläkkeelle?

Aikataulu on suurpiirteinen, koska ymmärrän realiteetin siitä että olen nuori ja elämässä tulee esiin paljon asioita joita ei voi ennakoida tai suunnitella. Siksi olen suunnitellut projektini sen mukaan, että pystyn sijoittamaan osakkeisiin, rahastoihin ja korkoihin n.10% palkastani kuukaudessa. En ole huomioinut laskelmissani omistusasuntoa ja sijoitusasuntoa, joita aion myös tulevaisuudessa hankkia. Sosiaalialalla työskennellessä uralla eteneminen ei ole kovin helppoa, mutta en ole laskenut projektiin mukaan ikälisiä ja niiden tuomia palkanlisiä.

Väljien suunnitelmien ansioista pienet vastoinkäymiset eivät vaikuta projektini lopputulokseen niin merkittävästi. Vastoinkäymisiä tulee elämässä aina vastaan ja siksi ei pidä jättää näin suurta projektia muutaman oljen korren varaan. Tiedostaen oman impulsiivisen ja aaltoilevan mielenkiinnon, tiedän että kun tämä projekti on tiiviisti pinnalla sijoitan reilusti yli 10% tuloistani. Tiedostan, että elämässä tulee muutoksia ja uusia kiinnostuksen kohteita, jolloin sijoitukset jäävät hieman pienemmälle huomiolle silloin on 10% kuukausisijoitus palkasta ei vaikuta arkielämääni ja projektini jatkuu silti tasaisesti.

Sijoittamisessa ja laihduttamisessa on sama periaate, tavoite ei ole tehdä lyhyessä juoksussa suuria muutoksia, vaan pieniä muutoksia pitkässä juoksussa. Tarkoitus ei ole täsmälaihduttaa, vaan ylläpitää parempaa elämäntapaa, sama pätee sijoituksissa.

Mainokset