Eläkeikä

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

UKK

Mitä aikaisemmasta eläkkeellejäämisestä useimmiten kysytään?

En luota siihen, että minun eläkeiässä valtio pystyy maksamaan eläkettä, jolla voi tulla toimeen. Lisäksi en usko palvelujärjestelmän olevan inhimmillinen minun eläkeiässäni, jolloin todennäköisesti tarvitsen  palveluita. 

Jo vuonna 2019 käydään paljon keskusteluja päiväkotien ja vanhustenhoidon laadun heikkoudesta. Asiaa kun tarkastelee Tilastokeskuksen  huoltosuhde-ennusteiden valossa, tulee huoltosuhde heikkenemään 50%:sta 70%:iin vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2019 valtion budjetti on alijäämäinen ja tulevina vuosina nettomaksajien osuus vähenee entisestään, tarkoittaa se väistämättä palveluiden heikkenemistä.

En yllättyisi, että tulevaisuudessa minun lapseni käyvät vanhempien rahoittamaa päiväkotia, koulua, yliopistoa ja terveydenhuolto muuttuu julkisella sektorilla vähävaraisten viimeiseksi toivoksi ja varakkaat ostavat hoidon nopeammin ja laadukkaammin yksityiseltä sektorilta.

Projektini alkoi vuonna 2013 kun omakotitalon ostamisen myötä minulle myytiin puolipakolla eläkevakuutus pankin toimesta. Huomasin nopeasti tuotteen olevan huono.

Etsin tietoja aiheesta ja löysin useita blogeja, joiden tavoitteena oli aikainen eläkkeelle jääminen. Pidin aluksi ajatusta ihan haihatteluna ja rikkaiden lasten pelleilynä.

Lukiessani blogeja löysin laskelmia suunnitelmista ja tajusin, ettei nuorena aloittaessa projekti vaadi suuria säästöjä kuukausitasolla. Korkoa Korolle ilmiö mahdollistaa vaurastumisen pitkällä tähtäimellä. 

Kirjoitin Nuuka.blogia nimimerkin takaa vuosian 2013 – 2015 ja suurin syy siihen oli sosiaalialan ohjaajan tehtäväni. En halunnut, että asiakkaani tai työkaverini olisivat tietoisia harrastuksestani. Sosiaalialan ilmapiiri ei ollut kovin sijoittajamyönteinen. Olin vahvasti identiteetiltäni sosiaalialan työntekijä, en sijoittaja.

Myöhemmin tulin peloistani huolimatta esiin omilla kasvoillani. Kaikista peloista huolimatta julkisuus on ollut vain positiivista, ainakaan 2020 mennessä en ole saanut kokea negatiivisia puolia blogini julkisuudesta. 

Haluan toimia esimerkkinä myös muille normaalituloisille, että taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen on mahdollista normaalipalkkaiselle ja ilman suurta perintöjä, suoria tai epäsuoria avustuksia ulkopuolisilta. 

Rahasta puhuminen on suomessa ollut pitkään tabu ja haluan olla mukana keskustelussa ja näyttää esimerkkiä, ettei sen tarvitsisi olla. 

Julkituloni myötä olen saanut paljon yhteydenottoja ja tavannut paljon hienoja ihmisiä, jotka jakavat samanlaisia tavoitteita ja arvoja kanssani. Verkostojen myötä olen saanut paljon mielenkiintoisia keskusteluja sijoittamiseen liittyen. 

Olen kuullut muutamilta tuttaviltani, että olen toiminut heille inspiraationa alkaa sijoittamaan ja tutustumaan tarkemmin omaan talouteen. Tämä on mielestäni aivan mahtava palaute jolla olen voinut vaikuttaa ihmisten elämään ja päätöksiin. 

Toistaiseksi haittoja ei ole ilmennyt. Olen ollut useita kertoja julkisuudessa omista tavoitteistani, mutta olen säästynyt suuremmalta vihapuheelta. 

Olen hyvin asialinen viestinnässäni, enkä ole provosoinut kuin AY-liikkeen verovapautta julkisesti. (Turha) provosointi ei mielestäni vie keskustelua oikeaan suuntaan ja siksi en ole siihen käyttänyt energiaa.

Toki, olen myös “köyhä” varakas. Nettovarallisuuteni on vuonna 2019 alle 100 000€ ja siksi en aiheuta vahvoja tunnereaktioita. 

Aloita oma eläkesäästäminen Nordnetissä

Olin vuona 2014 työharjoittelussa Aurinkorannikolla Espanjassa ja siellä pääsin tapaamaan useita taloudellisesti riippumattomia ja eläkepäiviään Espanjassa viettäviä suomalaisia.

Siellä puhuin omasta tavoitteestani ja se oli ensimmäinen paikka, jossa minua kannustettiin. Ihmiset jakoivat omia tarinoitaan omista poluista taloudelliseen riippumattomuuteen ja toivottivat tervetulleeksi Aurinkorannikolle eläkepäivilleni. 

Vuonna  2015 Sosionomi-opintojen viimeisillä kursseilla kerroin ryhmäkeskustelussa, että olen aloittanut eläkesijoittamisen ja aion jäädä 50-vuotiaana pois työelämästä. Minulle naurettiin, vähäteltiin ja puheitani pidettiin nuorten höpötyksinä. Hymyilin. 

Tein alkuperäiset laskelmani vuonna 2013 sosiaalialan palkan mukaan ja laskin että pystyn säästämään 2000€ nettopalkasta vähintään 10% kuukaudessa eläkeikään asti. En ottanut laskelmissa huomioon palkankorotuksia, ylitöitä tai muita lisätuloja. Alustavien laskelmien mukaan n. 300 000€ olisi riittävä varallisuus, jolloin työ voisi muuttua harrastukseksi. 

Olin hieman epävarma tavoitteestani ja itsestäni, siksi en julkaissut tarkkoja lukuja blogissani. Tavoitteet kuulostivat silloin vielä itsellenikin absurdeilta ja en halunnut kokea julkista häpeää epäonnistumisestani.

Tiedostin, että saatan sijoittaa yli 10% nettopalkastani kuukausittain ja pidin mahdollisena että asuntosijoittaminen on tulevaisuudessa osana sijoitusporfoliotani, joka antaisi vipua vaurastumiselle. 

.Tavoite oli suuntaviiva, ei kiveen hakattua tavoite ja siksi tie varhaisempaan eläköitymiseen oli vielä pimennossa. Suuret muutokset kuten 2017 muutto Puolaan oli ennalta-arvaamato, saatika se, että jäin Puolaan asumaan pidemmäksi ajaksi. 

Tulevaisuudessa en tiedä missä maassa asun ja mihin elämä vie, oletan että 500 000 € – 1 000 000€ varallisuus mahdollistaa minulle taloudellisen riippumattomuuden. 

Olen aktiivinen ja tekevä ihminen sekä oletettavasti myös tuolloin perheellinen, enkä siksi usko että pelkästään laakereille jääminen tulee olemaan lopputulos.

Tavoitteeni on, että voin keskittyä sijoitusvarallisuuden hallinnointiin ja konsultointiin, mentorointiin tai muuhun silloin kiinnostavaan asiaan.

Olen laihduttanut nuorena n.45kiloa ja odotin tavoitteen saavuttamisen tekevän minut tyytyväiseksi ja elämän muuttuvan totaalisesti. Valitettavasti aamulla piti syödä aamupala, käydä töissä ja arki jatkui samalla tavalla riippumatta vaa’an näyttämästä tuloksesta.

Taloudellinen riippumattomuuden avulla en saavuta Nirvanaa, eikä elämänlaatu muutu yhdessä yössä merkittävästi paremmaksi. 

En usko rahan tuovan onnea, mutta uskon rahattomuuden tuovan onnettomuutta. Raha mahdollistaa paljon asioita, mutta absoluuttisena se ei tuo onnea. 

Sijoitushaastatteluissa ja artikkeleissa minua aloitelijana ärsytti kun kaikki toistivat samoja asioita ” Pistä oma talous kuntoon”, “Aika on sijoitajan paras ystävä” “Korkoa korolle on paras ystävä sen ymmärtävälle”

Varsinkin alussa malttamattomana haluaisi saada nopeita tuloksia ja löytää mukavia ja helppoja ratkaisuja vaurastua. Kuten Jari Sarasvuo sanoo “Mikäli arvot eivät maksa sinulle mitään, ne eivät ole arvoja vaan mielipiteitä”

Scroll to Top