Eläkeikä

Projektin tavoite

Tavoitteeni on viimeistään 50 vuotiaana olla riippumaton täydestä palkkatulosta. Todennäköisesti en lopeta työntekoa kokonaan, vaan muutan työskentelytapaa hieman kevyemmäksi. Vapautuneen ajan haluan käyttää matkustamiseen, harrastuksiin ja oletettavasti silloin perheen kanssa viettämiseen.

 

Miksi sijoitan suuren osan tuloistani?

Erityisesti ihmetystä on herättänyt, miksi nuori ihminen parhaassa iässä edes miettii eläkkeelle pääsyä. Työskennellessäni aurinkorannikolla suomalaisten eläkeläisten parissa, olin täysin myyty tästä elämäntavasta. Aamun aloittaminen vesijumpalla tai golfilla tuntui melkoisen hyvältä, varsinkin kun oli tottunut itsekin tiukkaa työtahtiin ja opiskeluiden yhdistämiseen.

En halua menettää tulevaisuudessa yöuniani taloushuolien vuoksi ja pienillä arkikulutustottumuksilla pystyn tekemään muuttamaan talouteni vakaammaksi, eikä silloin enää auton huolto tai rikkoutunut kodinkone ole katastrofeja. Nuorena näiden muutosten tekeminen mahdollistaa korkoa korolle ilmiönä minulle myöhemmin ns. kissanpäivät.

Julkisuus

Aloitin blogin ja tämän projektin vuonna 2013 jolloin pitäydyin nimimerkin takana täysin tietoisesti. Sosiaalialalla sijoittamiseen ei välttämättä olisi suhtauduttu kovin avoimesti ja halusin pitää sijoitukset omana tietonani.

2013 luin töissä Kauppalehteä ja kollegat huomasivat sen ja kävimme lyhyen keskustelun sijoittamisesta. Myöhemmin samana iltana kollegani kysyi asiakkaiden kuullen sijoituksistani ja silloin päätin että työpaikalla ei tarvitse enää puhua sijoittamisesta lainkaan.

Ensimmäisinä vuosina blogiini ja tavoitteisiini suhtauduttiin naureskellen ”pitäähän ihmisellä olla tavoitteita.” Vuona 2014 AMK:lla kävimme eläkekeskustelua ja toin esiin, että olen aloittanut jo eläkesäästämiseni. Minulle naurettiin päin naamaan ja tästä myös vitsailtiin myöhemmin isommalla porukalla. Valitettavasti he eivät tajunneet, että minä olin tosissani omissa puheissani. Se parhaiten nauraa ja niin edespäin…

Olen tullut asteittain enemmän omalla nimelläni esiin ja 2017 keväällä ensin Nordnetin rahapodin vierailu ja perään Taloussanomien haastattelu olivat niin isoja juttuja, että päätin tulla täysin omalla nimelläni esiin. Suuntani on jo sosiaalialalta pois ja silloinen työtehtäväni ei sisältänyt kovin paljoa asiakastyötä, niin aikaisemmin mainitsemani tilanne ei toistuisi.

Aikataulu eläkkeelle?

Vuonna 2013 eläkelaskelmani oli sijoittaa n. 200€/kk(10% palkasta) osakkeisiin 50 ikävuoteen asti ja silloin minulla olisi ollut n. 200 000€ sijoitusvarallisuus. Laskelmat perustuivat silloisen elämäntilanteeseen jolloin asuin omakotitalossa ja asumiskulut olivat sen myötä myös korkeat.

Tiedostan edelleen saman asian, että matkalle voi tulla muuttuvia tekijöitä, joita ei voi ennakoida ja siksi tavoitteissa olen keskittynyt vuoden tavoitteisiin. Toistaiseksi matka on ollut suuri menestys ja paljon antoisampi ja tuottoisampi kuin olisin osannut odottaa. Olen erittäin iloinen kaikista ihmisistä kokemuksista, jotka ovat mahdollistuneet sijoitusharrastuksen myötä.

Suurin strategian muutos tuli asuntosijoittamisesta ja velkavivun myötä olen saavuttanut alkuperäiseen tavoitteeseen nähden jo yli 25%. Parhaimpina kuukausina olen säästänyt kuukaudessa saman verran kuin alkuperäisenä minulla oli tavoitteena vuodessa.

Tulevaisuudessa eteen tulee perheen perustaminen ja tiedän ettei silloin ole kovin realistista haaveilla 50% säästöistä, ellei sitten pääse erittäin korkeaan asemaan. Tämän vuoksi säästän nyt niin paljon kuin on järkevää ja annan korkoa korolle efektin tehdä työtä, vaikka säästöprosentti tippuisi 0%.

 

Sijoittamisessa ja laihduttamisessa on sama periaate, tavoite ei ole tehdä lyhyessä juoksussa suuria muutoksia, vaan pieniä muutoksia pitkässä juoksussa. Tarkoitus ei ole täsmälaihduttaa, vaan ylläpitää parempaa elämäntapaa, sama pätee sijoituksissa.

Päivitetty 14.3.2017