Taloussanomat haastatteli Nuukaa Taloudellisesta riippumattomuudesta

Taloussanomien uutinen Nuukablogista

Tänään kirjoitettiin Taloussanomissa juttua minusta ja tavoitteestani muuttaa 50-vuotiaana työnteko harrastukseksi. Jutun pääset lukemaan tästä. Jos kiinnostuit minusta ja minun ajatuksistani enemmän, voit kuunnella Nordnetin rahapodin, jossa olin vieraana muutama kuukausi sitten. Podi kuunneltavissa  täältä

Valitettavasti Taloussanomien sivuilla ei ollut kommentointimahdollisuutta, olisin mielelläni lukenut muiden näkemyksiä aiheesta. Mitä ajatuksia jutut sinussa herättävät?

10 thoughts on “Taloussanomien uutinen Nuukablogista”

 1. Artikkeli oli mielenkiintoistä luettavaa ja mielestäni aina hyvä kun sijoittaminen harrastuksena saa palstatilaa. Hienoa että näet myös itse siihen entistä suurempaa mielenkiintoa. Menestystä sijoituksiisi!

  1. Juttu oli mielestäni sopivan maanläheinen, enkä saanut osakeguru tai muita övereita titteleitä. Korostetiin taloudenhallintaa ja järkevää sijoittamista, ei maalailtu liian ruusuista kuvaa sijoittamisesta.

 2. Nopeasti läpikävin sijoituksesi ja toimintatapasi. Senverran halusin antaa palautetta, että:

  – asuntosijoittamisen hallitset hyvin ja siihen sinun tulisi mielestäni käyttää suurin osa energiastasi. Olisi mielenkiintoista nähdä tuottoprosentti omalle pääomalle asuntojen osalta koko sijoitushistorian ajalta.

  – indeksirahastoihin sijoittaminen on hyvä asia, joskaan en ihan ymmärrä miksi sijoitat niin moneen indeksiin. Etkö koe saavasi tarpeeksi hajautusta parilla halvimmalla? Samoin Suomi-indeksin ostaminen tuntuu oudolta kun ostat kuitenkin suoraan osakkeita.

  – osakesijoittamisessa on vielä töitä tehtävänä. Käyt liikaa kauppaa, hajautat liikaa ottaen huomioon indeksisijoituksesi ja ostat liian pieniä eriä. Tämä on se osuus salkusta jossa voit lähteä pienellä pääomalla hakemaan ylituottoja. Toimillasi varmistat, että ylituottoja ei juuri tule mutta riski on silti korkeampi kuin indeksissä. Lisäksi ainakin kirjoittamasi perusteet tehdyille kaupoille tuntuivat hurjilta. Jos tavoite on 22 vuoden päässä, Ben Grahamin henkinen arvosijoittaminen tuntuisi viisaimmalta ratkaisulta.

  – velkavipu on kaksiteräinen juttu. Miten olet suojannut itsesi korkojen nousulta?

  Mielenkiintoinen blogi. Onnea matkaan, vaikka eihän sitä sijoittamisessa tietenkään tarvita. 🙂

  1. Kiitos viestistä.

   Asuntosijoittamiseen olen panostanut viimeiset pari vuotta melko paljon ja koen ainakin ymmärtäväni jotain siitä. Paikallistuntemuksella koitan löytää alihinnoiteltuja asuntoja, mutta melko hankalaa kun asuntosijoittaminen on nyt niin trendikästä.
   Lainaa on asunnoista tällä hetkellä alle 150k€, kaikki ovat euriboriin sidottuja, mutta seuraavan asunnon kohdalla järjestelen lainoja vähän uudelleen ja tiedustelen kiinteän koron hintoja. Aikaisemmin OP:lta ei saanut kun 5v kiinteän ja pidin sitä liian lyhyenä, nyt heiltä saa jo 20v kiinteän koron.

   Viimeisen puolen vuoden ajan olen tehnyt paljon kauppaa. Olen hyödyntänyt nordnetin alle 200€ kauppojen tarjousta, jossa kaupankäyntikulut on vain 1€. Olen tyhjentänyt salkkua jenkkiosakkeista ja siellä tuli liian pieniä kauppoja, mutta halusin maksaa superluoton kokonaan pois. Ei välttämättä kaikista järkevin ratkaisu.
   Ajatustasolla olen halunnut lisätä indeksisalkun osuutta suuremmaksi, mutta käytännössä en ole tehnyt sille mitään. Kunhan suurimmat kiireet hellittää, niin pitää tehdä pieni pohdintatuokio osakesalkun kanssa mitä sille tekee.

   Ihan hyvä että joku kyseenalaistaa omia toimia salkun suhteen, tulee vähän pohdittua omia toimia tarkemmin. Seuraava blogipostaus varmaan liittyykin starategian päivitykseen.

   1. Koska keskeinen osa strategiaa on oman osaamisen kartuttaminen, haluaisin suosittaa paria juttua jotka kuuluvat mielestäni jokaisen sijoittajan perussivistykseen.

    Kirjallisuudesta kannattaa lukea alan kaksi perusteosta.

    Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin
    Ben Graham: Intelligent Investor

    Grahamin kirja on mielestäni parempi, mutta siitä saa enemmän irti mikäli lukee Saarion (ja niinollen ymmärtää peruskäsitteet) ensin. Muutenkin kannattaa tietysti lukea niin paljon kuin vain mielenkiinto kantaa, osaamisesta ei koskaan ole haittaa.

    Suomalainen verotus kannattaa tuntea. Suuri osa ihmisistä ei vaivaudu lukemaan edes omaa veroehdotustaan läpi, saatikka sitten muuttamaan sitä. Kuitenkin miettimällä asioita verotuksen kannalta voi pitkällä tähtäimellä parantaa tulostaan hyvinkin runsaasti. On huomioitava, että runsas kaupankäynti sattuu erityisen paljon verotuksen vuoksi koska verot voitosta lankeavat maksettavaksi kun osakkeesta luovutaan. Hauskana harjoitteena laske paljonko joutuisit maksamaan verottajalle mikäli nyt tyhjentäisit salkkusi. Summa saattaa yllättää.

    Sijoituksia miettiessä ei kuitenkaan kannata pitää tavoitteena verojen minimointia. Tuoton maksimointi halutulla riskitasolla on pelin henki, verot ovat vain väistämätön osa kokonaisuutta.

    Opettele lukemaan firmojen tilinpäätöksiä ja etenkin tasetta. Nämä ovat kaksi tärkeintä julkaisua joka pörssiyritykseltä. Ilman niiden hyvää tuntemusta sijoittaminen osakkeisiin on välttämättä tuuripeliä. Kannattaa myös miettiä voisiko jotain näissä dokumenteissa käytetyistä merkintätavoista soveltaa omaan omaisuuden seurantaansa. Ei kannata keksiä pyörää uudelleen.

    Ja jos sanoo osakkeissa seurailevansa Warren Buffettin mallia, pitää tietenkin lukea mitä mies on oikeastaan vuosien varrella tehnyt. Berkshiren kirjeet omistajille ovat firman saitilla luettavissa. Niissä on paljon mielenkiintoista asiaa.

   1. En olisi koskaan osannut odottaa, että mihin kaikkeen tämän blogin myötä vielä pääsen, tai miten paljon uusia ihmisiä tapaan. Toivottavasti matka jatkuu samalla tavalla 🙂

  1. Olen aina ihmetellyt miten ihmisillä on varaa baarissakäyntiin ja tupakointiin. Ei ainakaan itsellä ole koskaan liikaa rahaa. Tai joutuisi ainakin jostain luopumaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top