Nuuka.blog raportti

Sijoitusstrategian toteutuminen 2013

Vuosi on lopuillaan ja on aika ottaa katse taaksepäin ja pohdiskella toteutuiko strategia, samalla analysoida omia virheitä ja onnistumisia

– Säästää minimissään 10% kuukausipalkasta
Tämä onnistui osittain. Jokaisen kuukauden palkasta en pystynyt säästämään n.200 euroa, mutta veronpalautuksista ja isommista tuloista onniistuin siirtämään sijoituksiin aina kun oli mahdollisuus. Lisäksi velkavivun lisääminen salkkuun mahdollista salkun kasvattamisen paljon suuremmaksi kuin alkuvuodesta osasin odottaa. Alkuvuodesta en edes voinut kuvitella velkavivun käyttöä, mutta nyt koen sen täysin normaalina ratkaisuna. Ensi vuodelle on mietinnässä erään säätiön kautta haettava opintolaina, jota saisi 1% korolla.

– Oppia ymmärtämään sijoittamisen termejä
Alussa luin aktiivisesti blogeja netissä ja niistä koitin poimia olennaisia asioita. Tänä vuonna olen lukenut seuraavat kirjat:
– Kim Lindström – Vaurastu arvo-osakkeilla
– Jukka Oksaharju – Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen
– Vesa Puttonen – Osta halvalla, myy kalliilla
– Jukka Oksaharju – Hajauta ja hajoa (puolessa välissä vielä)
– Lisäksi olen lainannut muitakin kirjojta, mutta nuo ovat olleet itselleni merkityksellisimpiä kirjoja. Lindströmin ja Puttosen kirjoja voin suositella aloitteleville sijoittajille, niissä on helppoa tekstiä jota pystyy omaksumaan. Sijoituskirjallisuudessa on hyvä että kirjoja voi lukea uudelleen ja uudelleen kun aina oppii ja tajuaa uusia asioita.

En ole asettanut itselleni liikaa paineita oppia  fundamentteja ulkoa, usein tarkistelen eri lyhtenteiden tarkoituksia ja pikkuhiljaa opettelen ne muistamaan. Osakesäästäjien keskusteliiton jäseneksi liityttyä sain Nordnetin Kompassi -kirjaston käyttöön joka on ollut todella mielenkiintoinen portaali tutustua osakkeiden fundamentteihin. Invest-messuilta sain kokeilutunnukset Kauppalehden balanceen, mutta pidän enemmän kompassista.

– Karsia aktiivisesti normaalielämän kuluja

Aloitin kaupassa tuotteiden vertailun ja nopeasti siitä tuli tapa vertailla samoja tuotteita eri merkkien välillä ja olen pyrkinyt valitsemaa halvempia tuotteita jos ne ovat käyttökelpoisa eivätkä eroa merkkituotteista. Isommissa hankinnoissa olen ollut aina melko hintatietoinen ja nyt olen pyrkinyt lisäämään tätä hintatietoisuutta. Eron jälkeen olen merkannut ylös kahden kuukauden kaikki ostokseni exceliin ja seoli melko herättävä, elän todella leveästi ainakin rahojen suhteen. Ensi keväänä kun palaan ulkomaan reissulta aion tätä jatkaa ja pyrkiä pienentämään ruoka, herkku ja ravintolakuluja. Alussa säästöinnostukseni meni hieman överiksi ja säästin pienissä asioissa, mutta tuhlasin ostoksissa. Kultaista keskitietä noudatetaan, valitaan halvempia tuotteita muttei nihilisteiksi ruveta. 


Osakesalkku

Sain sijoitettua osakesalkkuun enemmän kuin kuvittelin, kiitos velkavivun. Tietotaitoon nähden osakesijoitukseni menivät mielestäni kohtalaisen hyvin. Vuoden parhaita ostoja 8.2 tehty Teliasonera, josta tähän päivään mennessä on noussut 12%+osinko. Huonoin kauppa oli mahdollisesti Caverionin myynti tasan 7€/kpl, onneksi osakkeita vain vähän jota myin, niin ei harmita niin paljoa.

Myönnettävä on, että osakeostoissa on ollut myös tuuria matkassa. Suurin osa ostoista tapahtui kun vain sai haalittua kasaan tarpeeksi rahaa jolla ostaa osakkeita, ei ollut väliä oliko osavuosikatsaus tulossa tai oliko kurssi ollut nousussa tai laskussa. Yksikään osto ei osunut kurssihuippuun, vaan melko keskitasoon. Tässä selkeä parannuskohde ensi vuodelle.


Elämä 
Elämässä tapahtui myös paljon asioita. Talon remontti vain jatkui ja jatkui, eikä loppua ole vieläkään näkvvissä. Parisuhteeni tuli päätöksen ja ex-kihlattu jäi asumaan yhteiseen taloomme ja itse otin vuokra-asunnon lähipitäjästä. Avopuolisoni kertoi että hän ei ole saanut töitä, eikä tiedä pystyykö talossa asumaan enää kovin kauaa. Remontissa on vielä muutamia paperitöitä tekeämättä ja viimeistely listoitusta ja viimeistelyä ennen kuin asunto lähteen myyntiin. On myös mahdollista että keväällä kun palaan ulkomailta, joudun muuttamaan entiseen taloon siksi aikaa että se saadaan myytyä. Asuntokaupan tilanne tällä hetkellä on melko heikkoa ja asuntomme sijaitsee kauniilla paikalla, mutta ongelmana on syrjäinen sijainti. Lähimmälle kirkonkylälle on 12km ja suurempaan kaupunkiin 25km. Ei auta kuin laittaa kädet kyynerpäitä myöten ristiin että saadaan asunnosta omat pois, eikä jää velkaa ja ylipäätään asunto kaupaksi. 

Syksyllä varmistui että lähden 3kk:si espanjaan tekemään työharjoittelua, taloudellisesti reissu on melko kannattamaton kun jouduin ottamaan palkatonta vapaata töistä, mutta kokemuksena varmasti mahtava. Tilasin jo käyntikortit valmiiksi reissua varten ja aion pitää silmät auki suomalaisten toimijoiden kanssa ja yrittää löytää töitä sieltä. Suomessa minulla on mahtava työpaikka, mutta yksityisenä laitoksena kuntien heikkotalous tilanne on näkynyt asiakkaissa ja lomautusuhka ollut kokoajan päällä. Minun palkaton vapaani on suuri säästö firman taloustilanteelle, mutta tulevaisuus näkyy hieman kysymysmerkkinä onnistuuko yritys kääntämään taloustilanteensa ja hoidettua PR:ää että asiakkaita tulisi enemmän. 

Työrintamalle kuuluu muutenkin hyvää. Keikkatyötä olisi säännöllisesti tarjolla entisen työnantajan palveluksessa ja näin vanhaa tuttua salille joka tarjosi järjestyksenvalvojan nk. Kahva-apinan hommia paikallisesta kuppilasta. Ensi kesänä kun opinnot ovat tauolla aion tehdä keikkatyötä entiselle työnantajalle hieman, sen kautta on hyvä mahdollisuus kerätä rahoitusta asunnon hankitaa varten. Entisen työnantajan työt ovat kuormittavuudeltaan täysin lasten leikkiä verrattuna nykyiseen työhön, niin ne eivät ole liian kuormittavia tehdä silloin tällöin vuoroja. Erityisesti sunnutaivuoroja.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top