Eläkeote

Eläkeote ja arvio eläkkeestä

Eläke

Olen pohtinut paljonko olen kerryttänyt eläkettä tähän mennessä, mutta ajatus siitä on tullut usein ilalla nukkumaan mennessä ja aamulla ajatus tipotiessäänn. Vihdoin tämä samainen idea tuli keskellä päivää ja vielä siten, että olen tietokoneen ja internetin äärellä josta voin tarkistaan työeläkkeeni.

Mikäli bruttopalkkani pysyisi eläkeikään asti samana (brutto 3000€/kk), saisin eläkettä seuraavasti:
63-vuotiaana 1666€/kk
65-vuotiaana 1886€/kk
68-vuotiaana 2217€/kk

Oma eläkeotteeni

Oma eläkeotteeni näyttää minun kerryttäneen eläkettä 140€/kk kuuden vuoden työhistorian aikana. Viimeiset kolme vuotta olen ollut täysipäiväisesti töissä ja kolme ensimmäistä vuotta olen opiskellut ja tehnyt töitä opiskelun ohella. Tein paljon työtä opiskelujen ohessa, koska vanhempani pystyivät tarjoamaan minulle töitä koulujen loma-aikoina ja kouluvuoden aikana tein keikkatöitä lähes joka viikonloppu. Viikonloppuisin tehtävistä keikkatöistä suurin osa palkoista maksettiin kilometrikorvauksina, joka ei kerryttänyt eläkettä juuri lainkaan. Siihen elämäntilanteeseen se oli järkevä ratkaisu, koska pystyin tehdä palkkatöitä enemmän ilman pelkoa opintotukien menetyksestä. Ahkeran työnteon avulla onnistuin välttämään opintolainan nostamisen, mutta vastapainona elämän muut osa-alueet kärsivät tiukasta opiskelu- ja työtahdistani. 

Suomessa on käytössä takuueläke (736,64€/kk), mikä taataa jokaisella joka on suomen kansalainen ja pysyvästi elänyt suomessa vähintään kolmen vuoden ajan. Takuueläkkeen lisäksi on mahdollisuus saada asumistukea joka kattaa 85% kohtalaisista asumiskuluista. Mikäli olet ollut työelämässä ja kerryttänyt eläkettä, se vähentää mahdollista asumistukeasi. Tulisitko itse toimeen tuollaisella rahamäärällä?. Nykypäivänä naiset eivät enää jää niin usein hoitamaan lapsia kotiin, kuten ennen oli tapana. Ennen EU:hun liittymistä suomessa oli paljon pieniä maatiloja, joissa maatalon emäntä, joka saattoi saattoi olla ollut koko ikänsä kotitilalle töissä, ei sillöin myöskään ole kertynyt eläkettä. Oma isoäitini on ollut maanviljelijänä koko ikänsä ja eläke sen myötä jäänyt pieneksi, eläkkeen päälle on mahdollisuus saada jonkinsortin maanviljelijän eläkettä, mutta kyse ei kovin suuresta summasta ole.

Opiskelu kerryttä eläkettä

Työeläkettä on mahdollista kerryttää opiskeluista 5 (60kk) vuoden ajalta ja laskentaperusteena on 5x12kk *656,08€ eli minimitulo joka pitäisi jokaisen saada. Itse kerrytin kolmen vuoden ammattitutkinnon opiskelusta eläkettä siten, että se kerrytti eläkettä 31,81€/kk jos vertailukohtana otetaan nykyinen palkkatyö jossa vuosipalkka 38 000€, kerrytti vuosi työssäoloa 45,36€/kk. Suoritettuania AMK-tutkinnon hyödynnettäviä tukikuukausia on jäljellä 24kk mistä kertyy eläkettä lisää 21e/kk. En löytänyt kohtaa, joka eväisi eläkkeen kertymisen minulta vaikka olen opiskellut työn ohella. Valmistumiseeni on vielä tovi aikaa ja mahdollista myös on, että Kela muuttaa säännöksiään siten että aikuisopiskelijoiden opiskelu ei kerrytä eläkettä, kun opiskelun ohella käydään töissä. Tai ainakin suurin osa käy.

Lähteet:
Kela
Työeläke

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top