Sijoitukset 2015

Sijoitukset 2015

Sijoitusten yhteenveto 2015

– Osakeostojen rationaalinen perustelu.

Osakeostoja ei määrällisesti vuoden aikana tullut kovin montaa, ostot olivat kaikki isoja osinkoja maksavia firmoja (Sampo, Fortum, The realty income, H&M ja Coca cola, Teliasonera.). En voi väittää, että olisi perehtynyt tarkasti yritysten tilinpäätöksiin, mutta kaikki yrityset ovat sellaisia joihin luotan nyt ja pitkässä juoksussa. Suurin pohdinta oli Sampo vai Nordea, mutta päädyin lopulta Sampoon koska sen kautta hyötyy Nordean tuloksesta ja samalla salkkua saa hajautettua vakuutussektorille. H&M oli ehkä hieman hätäinen ostos, ostopäätöksen suurimmat kriteerit olivat muutamat positiiviset artikkelit yritykseen liittyen.

– Välttää osakemarkkinoilla sopulikäyttäytymistä ja luottaa omiin analyyseihin.

Jouduin myymään Fortumit pois 2014 asuntokaupan rahoittamiseksi ja olin edelleen sitä mieltä että Fortum olisi hyvä sijoitus salkkuun, joten päätin sitä lisätä. Fortumin ympärillä on pyörinyt sähköverkkojen myynnin myötä melko suuri hype ja mediassa on ennustettu kovia osinkotuottoja tulevaisuudelle. Omat ostopäätökset eivät olleet median hehkutuksen ja sopulikäytöksen ansiota, vaan omasta halusta ryhtyä uudelleen omistajaksi. Valtio-omisteisuudesta huolimatta luotan johtoon, että osaavat investoida sähköverkoista saadut rahat järkevästi.

– Osuuskuntasijoittamisen lisääminen

Selvitin osuuspankin lisäosuuksien ostamista ja POP-pankin osuuksien ostamista, mutta hylkäsin osuuspankit pienen tuoton vuoksi ja POP-pankit, koska tuottoa ei makseta ulos, vaan tuotto maksetaan osuusmaksun pääoman lisäyksenä. Lisäksi verokohtelu ei ole enää niin edullista osuuskuntasijoittamiseen, kuin aikaisemmin. S-osuuksista omistan kaikki jotka maksavat yli 5% tuottoa, eikä uusia järkeviä kohteita ole enää tarjolla.

– Listaamattomiin osakkeisiin tutustuminen ja mahdollinen sijoitus.

Tutustuin osuuskunta KPY:n osakkeeseen, mutta en kokenut ymmärtäneeni riittävästi yrityksestä ja sen toiminnasta, että olisin siihen sijoittanut. Lisäksi en vakuuttunut KPY:n luvuista. Sijoitusasunnot voidaan myös hyvällä mielikuvituksella laskea listaamattomiksi osakkeiksi ja niihin perehdyin ja ostin 2kpl osakkeita.

– Kuukausisäästäminen rahastoihin 100€/kk Onnistui

Elokuuhun saakka kuukausisäästöön meni 100€/kk, mutta elokuussa black fridayn jälkeen lisäsin kuukausisäästösumman 150€/kk ja laitoin automaattiset ostot tapahtumaan kolme kertaa kuukaudessa. Viime aikoina markkinaheilunta on ollut melko voimakasta ja useammalle päivälle jaettuna osuu hyvät ja huonot päivät suuremmalla todennäköisyydellä mukaan ostoihin.

– Käteispainon kasvattaminen asunnonostoa varten
– Sijoituksiin (tai asuntosäästöön) kerryttää vuodessa 4000€ Onnistui.

Sijoitusasunto nro.1:sen käsiraha oli 5000€ ja nro 2:sen 1500€. Joten tavoite ylittyi 61%:lla.

Ostot:

Fortum
22kpl à 18,91€
30kpl à 15,36€
25kpl à 14,40€
20kpl à 14,03€
Sampo
11kpl à 45,89€
10kpl à 41,98€
Realty Income 11kpl à 47,50$
Coca Cola 15kpl à 37,49 $
Hennes & Mauritz
10kpl à 332,80SEK
4kpl  à 321,0 SEK

Rahastot:

Kuukausisäästöön yhteensä 1640€
 Seligson Pohjois-Amerikka
 Seligson Aasia
 Seligson Eurooppa
 Seligson Kehittyvät markkinat
 Seligson Corporate Bond
 Seligson Euro-obligaatio

UBS (Lux) BS USD Corp $ P-acc 170$
BGF Asian Tiger Bond A2 170,02$
DX2Z  db x-trackers S&P Select Frontier UCITS ETF 46,35€

Myynnit:

Superrahasto Suomi 13,20€
Superrahasto Norja 69.90€

Asuntokaupat:

Sijoitusasunto nro. 1, Hinta 32.000€. Käsiraha 5000€
Sijoitusasunto nro. 2, Hinta, 38.000€ Käsiraha 1500€

Yhteenveto:

Sijoitusten osalta vuosi 2015 oli hyvin kiinteistösijoituspainotteinen. Sijoitusasunnon hankinta ei ollut suunnitelmissa vuonna 2015, mutta käytin mielestäni kaksi tilaisuutta hyväkseni ja tulevaisuus tulee näyttämään oliko ratkaisut järkeviä. Tähän mennessä sijoitukset ovat vaikuttaneet hyviltä. Molemmat asunnot ovat vuokrattuna ja vuokra on tullut säännöllisesti molemmilta vuokralaisilta. Sijoitusasunto nro.2:sen asukas on yhden kerran ottanut yhteyttä, kävin paikan päällä ja pyysin taloyhtiön puheenjohtajalta konsultaatiota ja hän hoiti asian. Sijoitusasunto nro.1:seen on tulossa pieni maalausprojekti, mutta sen pystyn toteuttamaan itse ja korkeintaan talkooavun voimin ja heidän palkan voi kustantaa vodkalla.

Salkkuun löytyi uusia osakkeita Sampo, Realty Income ja H&M. Lisäksi paluumuuttajana Fortum tuli uudestaan salkkuun.. Alkuvuoden ostoissa hyödynsin vielä opintolainaa ja loppuvuoden ostot tuli tehtyä pääosin Superluoton avulla. Superluottoa jäi 2016 maksettavaksi vielä 1727€.

Osingot laskivat prosentuaalisesti 0,15% ja euromääräisesti 54,02€ edellisvuodesta.  Suurin syy laskuun oli 2014 asunnon myynti, jonka vuoksi myin koko Fortum potin 19,50€/kpl ja YIT:tä kevensin. Molemmat kaupat ovat jälkeenpäin analysoituna olleet kannattavia. Myönnettävä on, että kaupan ajankohdan kanssa kävi tuuria, toivottavasti tulevaisuudessa ei tule  vastaavia tilanteita, joissa on pakko myydä osakkeita.

Vuoden 2015 osakkeiden kehitys

Suorissa osakesijoituksissa ei kovin suurta hurraahuutoa päässyt tapahtumaan. Oman salkun tuotto oli 6,50%, joten OMX Helsingille hävisin tuotoissa. Suurinta laskua tuli YIT:n ja Teliasoneran vuoksi, mutta luotan edelleen molempiin yrityksiin ja ne jäävät salkkuun holdattavaksi, se että onko päätös järkevä näkyy vasta vuosien päästä.

2013-2015 salkun kehitys 13,92%

Käyrät kertovat karua faktaa stockpickingin onnistumisesta. Kurssit ovat nousseet muutaman vuoden ajan ja salkkuni on plussalla, mutta suhteessa indeksiin tulos on huono. Näiden näyttöjen perusteella on mielestäne relevanttia alkaa pohtia onko vika sijoitusstrategiassa, sen toteutuksessa vai missä?.

Sijoitusten allokaatio pl. sijoitusasunnot.

Mikäli sijoitusasuntoja ei oteta huomioon, sijoitsvarallisuudestani on lähes 68% suorissa osakesijoituksissa ja ainoastaan 17,8% indeksirahastoissa. Sijoitustuloksia katsoessa jään pohtimaan olisiko järkevämpää muuttaa sijoitusportfolio indeksirahastopanotteiseksi ja jättää suorat osakesijoitukset vain lisämausteeksi salkulle.

Vuonna 2015 sijoitusportfolio keikahti kiinteistösijoituspainotteiseksi kahden sijoitusasunnon oston myötä. Portfolioni suurimmaksi osaksi  kiinteistösijoituksissa ja sen vuoksi on luonnollista, että sijoitukseen käytettävä aika ja uuden oppiminen painottuu kiinteistösijoittamiseen. Tiedostan, että olen täysin aloittelija vielä tällä alueella ja paljon uutta opittavaa vielä riittää. Sijoitusten osalta vuosi on mennyt mielestäni kohtalaisen hyvin, parannettavaa erityisesti osakesijoitusten osalta on vielä paljon.

Erityiskiitos kiinteistösijoittamisen neuvoista ja laskelmasparreista kuuluu Ostan Asuntoja blogin kirjoittaja Harri Hurulle. Kiitos myös kaikille muille, jotka Twitterissä ja täällä blogissa olette tarjonneet vinkkejä ja hyviä keskustelunaiheita kiinteistö- ja osakesijoittamiseen liittyen.

Miten mielestäsi olen onnistunut? Mitä olisit tehnyt toisin?.

8 thoughts on “Sijoitukset 2015”

 1. Ei ihan. Minulla ei ole riittäviä käsirahoja lähteä Helsinkiin ja liian pitkä matka käydä näytöissä ja scoutata hyvää kohdetta. Näiden lisäksi puuttuu vielä taito asuntosijoittamisesta 🙂

  Mielummin keskityn lähiseutujen kaupunkeihin ja ostan asuntoja, joissa voin tehdä itse pintaremontit, hoitaa vuokrauksen jne.
  Tilastojen mukaan keskustaan muuttaa +50 asukasta joka vuosi ja näin on jatkunut useamman vuoden. Ympärysseudun pitäjät ja kylät tyhjenee asteittain, osa syy on kuntaliitos kun palvelut viedään keskustaan.

 2. Tuosta stockpicking-menestyksestä:
  Kolmen vuoden ajanjakso on sijoittamisessa niin lyhyt aika ettei sen perusteella kannata vetää vahvoja johtopäätöksiä strategian toimivuudesta. Mielestäni hyviä firmoja sulla salkussa mutta on voinut käydä vaan huono tuuri ajoitusten suhteen.
  Oleellisin kysymys on: Onko sinulla mielenkiintoa yksittäisten yritysten analysoimiseen ja siinä kehittymiseen vai käytätkö sen ajan mieluummin johonkin muuhun ja tyydyt indeksituottoon?

 3. Indeksisijoittaminen on pärjännyt tutkimusten mukaan hyvin stockpickingiä vastaan ja siksi asiaa punnitsen. Tiedostan, että omat analyysitaidot vaativat paljon harjoitusta ja sen vuoksi myös kyseenalaista omaa allokaatiopainotusta indeksirahastojen ja suorien osakesijoitusten välillä.

  Kiitos hyvästä kommentista, se teki tehtävänsä ja sai miettimään.

 4. Huomasin juuri, että olitkin jo käynyt blogissani! 🙂 Kiitos myös lukulistalle pääsystä. Olen nyt kovasti mielytynyt kirjoitustyyliisi. Päivittele pian taas lisää!

 5. Osakepoiminta vaatii kyllä sekä taitoa että tuuria. Oikeasti pitäisi pysyä näin harrastelijana indeksisijoituksissa, mutta minusta on aika inhimillistä haluta myös vähän ottaa omaa näkemystä ja kokeilla pärjäisikö indeksille.

  Omassa salkussani on vähän sama vääristymä – liikaa osakepoimintoja vaikka indekseihin yritän panostaa. Jos omat poiminnat harmittaa liikaa, kannattaa tutustua omiin virheinvestointeihini, kts. viimeisin blogipostini, osoite alla 🙂

  https://sijoittajatursas.wordpress.com/2016/02/12/tursaan-top-3-sijoitusmokat/

 6. Kiitos kommentistasi. Olen joskus blogitekstissä maininnut, että pitäsii pohtia omia sijoitusvirheitä enemmän ja varmaan yhdeksi voi mainita liiallisen ripustautumisen YIT:hen. Alkuperäinen suunnitelma ei ollut lähteä kovin suurella mukaan syklisiin yhtiöihin, mutta liian innokkaasti ostin laskeviin kursseihin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top