Nuuka.blog raportti

Q1 raportti

Salkkuraraportti Q1

Vuoden 2014 ensimmäinen kvartaali oli melko tasaista laskua salkulleni. Kvartaalin loppupuolella salkkuni alkoi saada lieviä nousun merkkejä, kun Ukrainan kriisi ei ainakaan toistaiseksi muuttunut sodaksi. Salkussani YIT, Stockmann, ja Fortumille Venäjä on merkittävä kauppapaikka, jonka vuoksi kaikki laskivat. Laskeviin markkinoihin käytin myös tilaisuuden hyväksi täydentäessäni salkkua kaikilla em. yhtiöillä. Sijoituksiin käytin velkavipuna opintolainaa, salkkuni velkavipu nousi 60% joka on korkea, mutta en ole silti huolissani tästä. Koko velkavipu koostuu opintolainasta/tuesta.

Salkun kaupat onnistuivat kohtalaisella menestyksellä. Stockmann:ia ostin tulosvaroituksen jälkeen, hinta ei ollut alimmillaan, mutta koin silti saavani halvalla osakkeita. Stockmann on ajanut suuria säästöjä ja näen yhtiön pidemmällä tähtäimellä potentiaalisena tuloksentekijänä. Suurimmat riskit ovat ruplan kurssissa ja Ukrainan kriisin kehittymisessä. Viimeisin suuri takapakki oli Lindex-ketjun esisopimuksen kariutuminen, jolla lindex:n olisi pitänyt franchisingillä lähteä aasiaan. Q2: Suunnitelmissa ei ole lisätä Stockamannia, ellei jotain merkittäviä hintavääristymiä pörssissä tule.

YIT:n kanssa kaupat menivät hyvin ja huonosti. Ostin tammikuun lopullta 9,24e/kpl hintaan, jonka jälkeen lasku alkoi kunnolla tapahtua. 10.2 Nordnet tarjosi euron kauppapäivän, silloin myin YIT:tä (8,32€) ja keräsin vähän verottajalle ilmoitettavaa, sijoitin varat Teliasoneraan. Olin päättänyt, että kun kurssi laskee tarpeeksi ostan lisää YIT:tä salkkuuni. Osingon irtoamisen jälkeen YIT kävi 7€ tuntumassa, mutta olin matkoilla, enkä päässyt hyödyntämään hintaa, päädyin ostamaan 7,5€/kpl lisää. YIT:n suurimpana riskinä on myös Ukrainan kriisi ja ruplan valuuttariski, mutta yritys on muuten terve ja uskon Venäjän kriisin hieman muuttaman YIT:n strategiaa vähemmän venäjästä riippuvaiseksi. Q2 voin lisätä YIT:tä jos tulee pörssissä suuria ylireagointeja, mutta maltilla.

Wal-Mart tuli salkkuun uutena yhtiönä, osinkotuotto ei ole kovin suurta, mutta tasaisen tappavaa. Hyvä perusjalka salkkuun. Q2 en aio lisätä Wal-Marttia

Teliasoneran jakaa taas korkean osingon ja tulevaisuudessa on odotettavissa että osinko pysyy samassa suuruusluokassa. Teliasoneralla on oikeudenkäynti lahjusskandaalista edelleen käynnissä ja siitä voi tulla sanktioita, mutta en pidä riskiä kohtuuttoman suurena. Tänään 2.4 Teliasonera ilmoitti uusista YT-neuvotteluista joka viestii siitä, että reagoidaan tulevaisuuteen ennen kuin tulos alkaa laskemaan.

Fortum laski Ukrainan kriisin myötä 2€, jolloin arvostustaso on kohtuullisempi ja tarjoaa korkean osinkotuoton. Tulevaisuudessa sähköverkkojen myynti Ruotsissa ja Norjassa vahvistaa kassaa mikä tarkoittaa uusia investointeja. Venäjän voimalaitokset eivät pääse tuottamaan ruplan vuoksi niin hyvin kuin on odotettu, mutta Fortum on Ukrainan kriisissä pienempi kärsijä.

Talvivaarasta luovuin 64 sentin hintaan, koska näkymät ovat melko huonot ja oletettavaa on, että rahat loppuu kesken ja käteen jää vain luu. Tappiota tuli melken 40%, mutta tulipahan verottajalle kerrottavaa ja samalla saa rahat parempiin kohteisiin. XMKA:n myin, mutta en tajunnut heti että kaupassa on 17€ kaupankäyntikulut, sijoitus oli +-0, mutta myyntikulut vei miinukselle. Oma virhe, josta olisi tarkkuudella selvinnyt. Parempi tehdä virheet pikkusummilla, kun suurilla summilla.

Salkkuni on koko historian ajan jäänyt OMX Helsinkiä pienemmäksi, nyt Q1:llä sukellus oli merkittävä. Uskon ostojeni tasoittavan voittavan indeksin Q2:llä tai viimeistään Q3:lla.

Salkun tuotto Q1:llä: -7%
Omx Helsinki tuotto +4,60%

Ostot:

– YIT
– Wal-mart
– Teliasonera
– Stockmann
– Fortum

Myynnit:
– YIT
– Talvivaara
– XMKA

Henkilökohtainen elämä ja talous

Q1 raportti 1

Tammikuussa rantauduin Espanjaan työharjoitteluun ja taloudellisesti ensimmäinen kvartaali oli miinusmerkkinen, mutta kokemuksille ja kasvamista ihmisenä ei voi hinnoitella. Rahaa kului melko odoteutusti, ainoastaan 600€:n casino häviö oli takapakki, joka tekee ensimmäisestä kuukaudesta suomessa vähän tiukemman. Matkan rahoitus tuli koulun ja säätiön apurahan avulla, opintotukea ja asumistukea nostamalla sekä sukulaisten tukemana. Kelan tuet joudun maksamaan takaisin, mutta se on ilmaista lainaa ensi kevääseen asti. Opintolainaa nostin, jonka sijoitin kokonaisuudessaan osakkeisiin, kuten tein jo syksyllä.

Olin kaukaa viisas ja kerroin sukulaisille, että jos haluavat jotenkin tukea reissuani, niin toivoin rahalahjoitukset vasta kun palaan suomeen. Tiesin pärjääväni säästöillä ja apurahoilla hyvin ulkomailla, mutta kuukausi suomessa ennnen palkkaa on vähän tiukempi. Lisähaasteen omaan taloustilanteeseen tuo vanhempien taloudellinen ahdinko jota pyrin mahdollisuuksien mukaan auttamaan.

Omakotitalo alkaa olla myyntikunnossa ja vieressä töissä oleva ihminen oli kuullut että asunto on myynnissä ja oli tullut ovelle kolkuttamaan ja kysymään että voisiko tulla katsomaan asuntoa. Lähiaikoina perheen voimin tulossa katsomaan asuntoa, toivoa sopii asunto menisi kaupaksi puolivahingossa. Olisin melkein valmis myymään pienellä tappiolla jos pääsee asunnosta vain eroon. Asunnosta eroon pääseminen mahdollistaisi tulevaisuuden suunnittelua paremmin, kun on vaikea arvioida kauan asunnon myynnissä menee. Pahimmassa tapauksessa ex-kihlattuni tulot eivät riitä siinä asumiseen ja joudun itse muuttamaan omakotitaloon myynnin ajaksi. Maksan tällähetkkellä 35% asuntolainasta kuukaudessa, mutta se on mielestäni kohtuu korvaus että saan asua kaupungin läheisyydessä jossa palvelut ovat lähellä.

Q2 näkymä Salkku

Suorat osakesijoitukset jäävät vähemmälle, kuukausisijoitus Seligsonin rahastoihin jatkuu ja osa säästöistä jää käteiseksi asunnon käsirahaa varten. Salkkuni on hieman liian suurella osakepainolla, joten jos lisäsijoituksia aion tehdä niin pyrin tekemään ne indeksirahastoihin ja korkoihin.

Henkilöhohtainen elämä

Talouden kannalta Q2 tulee olemaan vähän tiukempi ja sijoituksiin jää vähemmän käytettäväksi. Alan lyhentää espanjan reissun tuomaa velkaa pois ja maksaa Kelalle tukia takaisin. Lisäksi muita isompia kuluja on tulossa mm.

– Auton katsastus

– Huolto (hihnan vaihto)

– Kesärenkaiden osto

– Vakuutuslaskut

– Opintotukien takaisinmaksu (n.2500€, osa espanjan lainaa ja osa muuton vuoksi).

– Visa-lasku 1000e (Espanjan lainaa)

Olen aktivoinut itseni keikkatyöläisten listalla, joten muutama vuoro olisi tarkoitus käydä tekemässä ja sillä tasoittaa taloutta. Q2 on koulun osalta kiireistä aikaa, enkä sen vuoksi kovin paljon keikkatöihin ehdi. Pari tehtävää on rästissä, jotka aion hoitaa ennen kesälomaa. Tavoitteena saada asunto myyntiin ja suurempana tavoitteena saada myytyä vuoden loppuun mennessä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top