Halvin rantakohde euroopassa löytyy Gdanskista Puolasta

Puolasta boostia uralle

Tiesitkö, että Puola on Euroopan 9. Suurin valtio? Puola on hieman unohdettu Itä-Euroopan maa Suomen näkökulmasta ja sitä pidetään vanhana neuvostomaana. Moni on yllättynyt Puolassa lomaillessaan maan kehittyneisyydestä ja suurten kaupunkien moderniudesta. Puola tarjoaa halvan lomailun lisäksi hyviä uramahdollisuuksia Suomalaisille

Puolan talous 

Puolan talous on kasvanut lähes kaksinkertaista vauhtia Suomeen verrattuna ja EU-komission arvion mukaan kasvu jatkuu vielä lähivuosina korkeana verrattuna muuhun Eurooppaan. Puolan väkiluku on lähes 38 miljoonaa ihmistä, kun pohjoismaiden väkiluku on vain 27 miljoonaa. Puolan talouskasvu EU-tasolla merkittävästi nopeampaa kuin keskiarvoisesti. On hyvin todennäköistä että 5-10 vuoden päästä Puolan asema Euroopassa on hyvin toisenlainen, eikä maa enää profiloidu Itä-Euroopan halpamaaksi.

Talouskasvu

Vuosi Puolan talouskasvu  GDP Suomen talouskasvu GDP
2017 4,6% 2,6%
2018 4,6% 2,8%
2019 3,7% 2,2%
2020 3,5% Ei löytynyt

Työtehtäviä Puolassa

Puolaan tulee paljon länsiyhtiöiden palvelukeskuksia, joihin siirretään tukitoimia ja toimintoja, joiden ei ole välttämätöntä olla kalliimman työntekijäkustannusten maissa. Suomalaisista yrityksistä Nordealla, Kemiralla, Metsällä, Nokialla, Baronalla ja UPM:llä on palvelukeskukset Puolassa. Suuri yhtiöitä kuten Capgemini, Thomson Reuters, Accenture, HP ja Siemens palkkaavat Suomalaisia erilaisiin tehtäviin.

Puolassa on tarjolla työtehtäviä mm.  accounts payble, accounts receivable, procurement, IT service desk, customer service jne. Vaatimuksena on oman äidinkielen lisäksi B1-englanninkielen taito, joka on yrityksien kommunikointikieli. Koulutusvaatimukset eivät erityisesti kielitaitoa vaativissa tehtävissä ole tiukkoja, yhtiöillä ei usein ole hakijoita ja siksi kielitaito on usein riittävä taito.

IT-asiantuntijoilla on samankaltainen tilanne kuin Suomessa, että työpaikan saa valita ja palkasta pääsee neuvottelemaan. Isot pojat ovat kertoneet, että Varsovassa voi päästä 4000-5000€/kk ansiolle. Tri-cityn alueella työttömyys on noin 5%. Korkeakoulutetut ja kielitaitoiset voivat neuvotella omista ehdoistaan ja palkastaan kovan työntekijäpulan vuoksi. Erityisesti marginaalikielten osaajat, kuten Suomen osaajat ovat hyvässä neuvotteluasemassa. Puolassa on kaksi yliopistoa, joissa voi opiskella Suomea pääaineena ja tulevaisuudessa natiivipuhujien tarve voi laskea.

Työkulttuuri

Suomalaisella mittapuulla Puolalainen työtahti on erittäin hidasta. Työtehtävät kyllä hoidetaan, mutta ei useinkaan ei pidetä kiirettä niiden hoitamisessa. Käsitykseni on, että kommunisminaikainen ”työtä kaikille” mentaliteetti on syvällä ja sen poistuminen kestää. Minulla on vähän kokemusta Puolan työmarkkinoista, mutta muiden ulkomaalaisten kokemusten perusteella vaikuttaa olevan melko yleinen ’ongelma’ maassa. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi ruokakaupassa, Suomessa kaupassa olisi töissä 2-3 työntekijää, mutta täällä 5-7.

Suomalaiseen työmentaliteettiin tottuneella Puola tuntuu melko helpolle paikalla tulla töihin. Tekemällä töitä Suomessa opittuun tapaa, olet todennäköisesti yksi ahkerimmista työntekijöistä ja sen myötä voit saada vastuuta ja päästä mielenkiintoisempiin tehtäviin. Toki voit integroitua paikalliseen työtapaan ja ottaa rennosti.

Palkkaus

Puolassa verot ovat kohtuullisia.

Puolalainen mediaanipalkka bruttona on noin 1000€, eli 4000zlotia. Peruspalkan lisäksi ulkomaalaisille maksetaan kielilisä, joka vaihtelee yrityskohtainen. Useimmiten suomen puhujilla lisän vaihteluväli on 250 – 500€ riippuen yrityksestä. Kokemattomien toimistotyöntekijöiden peruspalkka on lähellä paikallista mediaania ja kielilisän ansiosta palkka nousee 20-30% yli mediaanin. Suomalaisella näkökulmalla palkkaus kuulostaa matalalta, mutta suhteutettuna mediaanituloihin ja ostovoimaan palkka on ihan hyvä. Suomessa mediaanipalkka on n. 3000€, jolloin 30% ylitys tarkoittaisi lähes 4000€ bruttoansiota. Suomalaisen progresiivisen verotuksen myötä nettoansio laskee huomattavasti. Ostovoimalla oletan olevan lähes samankaltainen täällä entry-level palkalla, kuin Suomessa 4000€ bruttoansioilla.

Verot

Puolassa ansiotulojen verotus on kaksiportainen 85 528 zlotiin (n. 20 000€) asti veroprosentti on 18% ja ylimenevällä osuudella 32%. Verojen lisäksi tulee työntekijälle maksettavaksi osa sosiaalimaksuista. Esimerkiksi 5000zlo bruttotulosta tulee nettona 3550zlo käteen. Voit tarkistaa laskurin avulla tarkemmin Puolalaista ansiotuloverotusta.

Yleinen kulutaso

Täältä löytyy yleisimpien hyödykkeiden hintoja Gdanskin alueella. Palveluiden hinnat ovat Puolassa edullisia: Erikoislääkärikäynti maksaa 25-35€, parturi 5-10€, hieroja 20€/1h, Kiropraktiikan professorin 20min hoito 25-35€.

Eräs huomioitava asia on asumisen kalleus. Gdanskissa yksiön kustannukset junanradan läheisyydessä on n. 400-500€/kk ja soluasuntojen 200-400€/kk. Isojen kaupunkien laidoilla asuminen on edullisempaa, mutta palveluiden saatavuus ja matka työpaikka on usein pitkä.

Edut:

 • Suomen puhujilla hyviä mahdollisuuksia päästä hyviin ansioihin suhteessa paikallistasoon
 • Työmahdollisuuksia on tarjolla paljon
 • Ulkomaista työkokemusta länsiyhtiöstä arvostetaan työelämässä
 • Halvat lennot Suomeen ja vuoroja paljon

Negatiiviset puolet

 • Infrastruktuuri on paikoittain heikkoa
 • Terveyspalvelut saatavissa vaihtelevasti englanniksi
 • Syrjintä ulkomaalaisia kohtaan
 • Ilmansaasteet erityisesti etelä-Puolassa

Minun tarinani

Olen asunut kohta vuoden Gdanskissa ja tähän asti kokemukseni on ollut positiivinen. Tulin tekemään työharjoitteluani palkallisena, joka oli erittäin hyvä vaihtoehto Suomessa tehtävälle ilmaiselle harjoittelulle. Ammattikorkeakoulu ja säätiöt tukivat taloudellisesti työharjoitteluani ja pääsin lähes Suomalaiseen mediaaniansioon kokonaistulojen osalta harjoitteluni ajaksi.

Minulla Englannintaito oli heikko, A2-tasoa ja alle vuodessa olen saanut kielitaitoni nostettua B2-tasolle. Tulevaisuuden kannalta tämä on tärkeä taito. Sosiaalialan töissä kielitaitoa ei tarvinnut ja siksi se päässyt heikkenemään.  Alkuperäinen suunnitelmani oli olla 6-12kk Puolassa ja palata takaisin Suomeen omaan palkkatyöhöni. Ensimmäisenä kuukautena tapasin tyttöystäväni ja kuten tiedätte, nainen on miehen terveyden ja tulevaisuuden kannalta paras sijoitus, jäin Puolaan.

Työharjoitteluun Puolaan?

Ei ole epätavallista, että työharjoittelija tienaa enemmän kuin normaaleissa toimistotöissä oleva työntekijä. Surullista, tiedän. Opintotuki, asumistuki, korkeakoulun tuki ja säätiöiden tuet tarjoavat hyvät taloudelliset edellytykset työharjoittelulle. Usein työnantaja tarjoaa ilmaisen asunnon ja matkakortin harjoittelijalle, jolloin asumiskustannuksia ei ole.

Kemira tarjoaa harjoittelijoille ilmaisen asunnon, matkakortin ja lennot Puolaan ja takaisin. Kerron mielelläni lisää Puolan työharjoittelumahdollisuuksista ja Kemirasta työnantajana. Ota yhteyttä

Tällä hetkellä meillä on haussa IT-tukeen ja ostoon (Procurement) Suomea puhuvat harjoittelijat. Edellinen IT-harjoittelija siirtyi asiakaspalveluun vakituiseksi työntekijäksi, ja siksi paikka tuli uudelleen haettavaksi. Kuten aikaisemmin mainitsin, ei täällä ole ruuhkaksi asti Suomen puhujia.

Kirjoitin aikaisemmin lyhyen esittelyn budjettimatkasta Gdanskiin, vaikka ura ei olisi ajankohtainen niin lomalle voi lähteä tutustumaan maahan. Ota yhteyttä niin voimme tavata Gdanskissa, verkostoidun mielellään uusien ihmisten kanssa.

2 thoughts on “Puolasta boostia uralle”

 1. Hei,

  On ollut mielenkiintoista seurata vaikutelmiasi puolalaisesta työelämästä. Nyt kiinnostaisi tietää, miten paljon Puolassa näkyy ns. tavalliselle ihmiselle maan nykyinen, ilmeisestikin aika äärikonservatiivinen poliittinen ilmapiiri.

  Eli ne uutiset, joita Puolan suunnalta on tullut, ovat olleet suomalaisesta näkökulmasta jopa huolestuttavia. Poliittinen johto ajaa Katolisen kirkon näkemyksiä perhesuunnittelusta (abortin laillisuus, ehkäisy) ja esim. avioerosta. Ja siinä missä täällä pohjoisempana olemme tottuneet viime vuosina aika vapaaseen ilmapiiriin seksuaalivähemmistöjen suhteen, Katolinen kirkko edustaa jyrkän syrjivää linjaa.

  Ja tavallaaan huolestuttavimpana piirteenä Puolan poliittinen johto on käsittääkseni ottanut tuomioistuinten toimintaa asteittain omaan poliittiseen hallintaansa johdonmukaisesti ja demokraattisten periaatteiden vastaisella tavalla. Näkyykö tämä jossain? Tai mainitsemasi ulkomaalaisten syrjintä, näkyykö se jokapäiväisisä asenteissa, muuten kuin täysin poissulkevan pakolaispolitiikan muodossa? Valkoinen suomalaismies tuskin on ensimmäisenä sakinhivutettavana, mutta ei kai muukalaisviha varsinaisesti ilmapiiriä parantava piirre ole kellekään?

  Siis ei tarvitse vastata kaikkiin kohtiin, jos mitään ei ole ilmennyt, mutta tätäkin näkökulmaa puolalasiesta todellisuudesta ja todellisuuden yhteydestä maan nykyiseen poliittiseen suuntaukseen kiinnostaisi saada avatuksi.

  Vaan kiitos joka tapauksessa jo entisistäkin Puola-raportoinneista!

  1. Katolisen kirkon rooli politiikassa on suuri, viimeisin ’uudistus’ oli se että sunnuntaisin kauppojen on oltava kiinni. Ensin yksi sunnuntai kuukaudesta, nyt kaksi kuukaudesta ja tulevaisuudessa kaikki sunnuntait. Ideana tässä on takana, että halutaan ihmisten käyvän enemmän kirkossa ja viettävän aikaa perheen kanssa. Hieno ideologinen ajatus, mutta kauppojen myynnistä tuli aikaisemmin 30% sunnuntaisin jolloin ihmisillä oli aikaa käydä kaupoilla.

   Puolan opettaja kertoi että hänelle oli gynekologi maininnut, että jos joskus tulee aborttitarvetta, niin hänellä on ”ovi auki”. Laitonta on, mutta yksityiset tekee jollaintasolla pimeänä. Toki varakkaammat voi matkustaa Saksaan, Tsekkiin tai muualle tekemään abortin, mutta käsitykseni mukaan henkariabortteja tehdään edelleen köyhillä alueilla maaseudulla.

   Kollega puhui, että Sopotissa on yksi homobaari, mutta siellä käyminen on vaarallista. Tai oikeastaan ei baarissa, vaan sieltä ulostuleminen. Ajoittain pieni joukko ihmisiä päivystää ja vetää homoja turpaan kun tulevat ulos baarista, sanoi että omalle kaverilla oli meinannut lähteä henki em. Käsittelyn jälkeen.

   Poliitikot päätti, ettei Puola ole ollut mitenkään osallisena ”final solutoniin” jota Adolf Hitler toisen maailmansodan aikana täällä toteutti. Ymmärtääkseni toisin väittäminen julkisesti johtaa sakkoihin. Muutamien paikallisten kanssa jutellut ja heidän kanta on ollut, että kommunismin aikaiset poliitikot ovat tämän maan jarruina yhdessä vahvan katolisen kirkon kanssa. Harva kovin avoimesti puhuu tästä asiasta.

   Rasismia löytyy, toki itse isona tatuoituna miehenä en ole se ketä ensimmäisenä yritetään kusettaa. Palveluissa yritetään myydä turhaa ja kalliimpaa jos et itse vaadi sitä mitä hankit. Työpaikalla kollegat jatkaa Puolan puhumista vaikka istut samaan pöytään, vasta kun itse kysyt englanniksi jotain muuttuu kieli Englanniksi. Puolalaiset kollegat puhuu uusille työntekijöille, ”Nuo suomalaiset on vähän outoja kun ne ei koskaan puhu mitään”. Kulttuurisensitiivisyys on olematonta, vaikka kollegat on korkeasti koulutettuja mutta ovat hyvin kotimaamielisiä.

   Avopuoliso on Marokosta ja mustat hiukset ja vähän tummempi iho on vaikuttaa. Esim. ratikassa yritti tarkastaja kirjoittaa sakkoa vaikka oli juuri leimaamassa lippua. Neljä matkustajaa vahvisti että oli leimaamassa lippua ”Arabiski kobieta” (arabi-nainen) radiottamisen jälkeen avopuoliso kävi huutamaan ja esti ratikan liikkumisen ja vaati poliisia paikalle. Sen jälkeen vuorojohtaja heitti tämän ”sakottajan” pihalle ratikasta ja selvitti asian asiallisesti loppuun. Tästä voidaan vetää johtopäätös, miksi juuri hänet valikoitiin kohteeksi? Pukeutuu normaalisti ainoastaan ihonväri hieman tummempi kuin paikallisilla ja puhuu hieman Puolaa ja todella hyvää englantia.

   Hänellä on ollut työpaikallakin kollegoiden toimesta ollut erilaisia tilanteita. Hän on ainoa ulkomaalainen ison korporaation tiimissä ja muutaman kerran saanut kollegat kiinni kun Puolaksi arvostelleet hänen jotain tekemistä. Sen jälkeen väheni kun ilmoitti isoon ääneen, että jos on jotain ongelmia tai huomautettavaa niin sanokaa se englanniksi ja suoraan hänelle. Sen jälkeen rauhoittui tilanne.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top