Budjettimatka Gdanskiin

Budjettimatka Gdanskiin

Gdanskia voidaan kutsua myös Etelä-Turuksi vähän samoin kuin Tallinnaa sanotaan Etelä-Helsingiksi. Matka kestää Turusta lentäen tunnin, kaikki on edullisempaa ja lentoyhteydet toimivat hyvin. Ei siis ole ihme, että viikonlopun vietto puolison kanssa tai kostea viikonloppu kavereiden on suosittua Gdanskissa.

Lentäminen

Turusta pääsee halvimmillaan lentämään Gdanskiin ja takaisin alle 10 eurolla. Halpalentoyhtiö Wizzair lentää Turusta päivittäin Gdanskiin ja suoria lentoja. Helsingistä lentää ainakin Finnair ja SAS, kannattaa tarkistaa Skyscannerista* lentojen hinnat. Lennot ovat hieman kalliimpia kuin Turusta, mutta silti kohtuullisen hintaisia. Valitettavasti Wizzair ei lennä Helsingistä.

Majoitus

Edullisen majoituksen valintaan vaikuttaa montako ihmistä teitä on
tulossa. Yksin tai kahdestaan hostel on todennäköisesti halvempi ja hinnat alkavat 10 eurosta yö per henkilö.  Booking.com* kautta olen itse varannut aina majoituksen ja palvelu on toiminut aina hyvin. Asiakaspalvelun kanssakin olen joutunut asioimaan ja se toimi myös erittäin hyvin.

Mikäli tulette kaveriporukalla tai perheenä todennäköisesti halvin ratkaisu on Airbnb* (Linkin kautta rekisteröityessä saat matkustuspisteitä 29$). Airbnb:n kautta voit varata kokonaisen asunnon omaan käyttöön ja silloin hinta tulee pääsääntöisesti edullisemmaksi per henkilö.

Mikäli haluatte viettää kostean viikonlopun ja siivoaminen ei ole lempiharrastuksianne, niin voi te myös tilata siivoojan huoneistoon ja todennäköisesti ette paria kymppiä suurempaa laskua siitä saa.

Liikkuminen

Gdanskissa liikkuminen on edullista. Junamatkat maksavat 1-2€ per matka ja junia kulkee päivisin 8 minuutin välein ja yöllä 30 minuutin välein Gdansk- Sopot- Gdynia. Suosittelen aina ostamaan lipun, junissa on paljon tarkastajia, kerran olen todistanut tarkastajien taklaavan liputtoman, joten ei onnistu kuten Suomessa välttää sakkoa.

Taksin käyttäminen on halpaa ja paikallinen normaali taksi on kohtuullisen luotettava,  mutta kalliimpi kuin taksisovellukset. Olen käyttänyt Uberia (Koodilla 75bfvp 5$ talletuksen) ja Mytaxi:a (Koodilla harri.rii 5$ talletus), eikä ole koskaan ollut ongelmia. Uber hinta voi nousta 2x tai 2,5x,  jos on paljon ruuhkaa ja vähän kuljettajia. Mytaxin etuna on se, että kuljettajia on paljon enemmän ja kyydin saaminen on nopeampaa.

5€:lla pääseeUberilla 7-8km, joten kahdestaan liikkuessa taksisovellus on samanhintainen kuin juna ja isommalla porukalla halvempi.

Ravintolat

Puolassa on hyvin tyypillistä että ravintolat voivat olla kellarissa tai suomalaiseen silmään hieman epämääräisissä sisäänkäynneissä, mutta usein ulkomuoto pettää ja sisustus saattaa olla aivan toista luokkaa. Suositusten mukaan olen löytänyt hyviä ravintoloita, joihin en ilman suosituksia olisi mennyt. Vanhassa kaupungissa ravintoloiden hinnat ovat hieman kalliimpia kuin muualla, mutta 10-15€ syö jo pihvin monissa ravintoloissa.

Pierogarnia Mandu Centrum Erittäin edullinen ravintola, jossa tarjoillaan Puolalaisia pierogeja eli käsintehtyjä taikinanyyttejä, joissa on sisällä täytteitä. Pääruokien hinnat ovat n. 5€. Ravintola ei ota pöytävarauksia, vaan toimii jonotusperiaatteella. Ehdottomasti suosittelen

Karczma Polska Zagroda Ravintola Gdanskin ja Sopotin välissä, mutta erittäin viihtyisä ravintola ja hintataso on hyvä, mm. Puhvelin pihvi 10€. Ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus ajoissa, on melko suosittu.

Nähtävää

Free walking tour tarjoaa kaksi erilaista ilmaista kävelykierrosta Gdanskissa “Main Town Gdansk” ja “Solidary Tour”. Itse olen käynyt ensimmäisen ja oli erittäin miellyttävä kierros, paljon mielenkiintoista historiaa vanhoista rakennuksista ja tarinoita kaupungista. Oppaamme puhui hyvää ja ymmärrettävää enlantia.  Kierros on ilmainen ja lopussa saa jättää oppaalle tippiä oman mieltymyksen mukaan.

Tripadvisor kautta voi hakea lisätietoja alueen muista palveluista ja kohteista joissa voi vierailla. Muiden matkailijoiden kommentit ovat arvokkaita ja antavat realistisen kuvan kohteista.

Puolalainen kulttuuri

Puolalais-Unkarilainen Uber-kuski antoi minulla vinkin miten oppia ymmärtämään Puolalaisten sielunmaisemaa. “Sinun pitää ensin opetella vihaamaan kaikkea ja kaikkia, sen jälkeen Puolan opiskelu on helppoa“. Ei kannata siis ihmetellä jos saatte Puolassa huonoa palvelua tai asiakaspalvelija ei ole kaikista iloisin, se on vain osa kulttuuria.

* Tämä kirjoitus sisältää affiliate-linkkejä ja niiden käyttäminen on sinulle maksutonta. Voin saada niiden kautta pienin komission suosituksesta.

6 thoughts on “Budjettimatka Gdanskiin”

 1. Gdansk on loistava ja edullinen matkakohde! Itsekin olen käynyt siellä 4 kertaa viimeisen parin vuoden aikana. Gdanskissa saa halvalla loistavaa ruokaa (pierogit ja villisika) ja lähistöllä on paljon nähtävää. Kaikille voin suositella Malborkin linnassa käymistä, joka on n. 30 minuutin junamatkan päässä Gdanskista. Malborkin linna on mielestäni yksi hienoimmista paikoista, jossa olen koskaan käynyt. Tämän lisäksi Stutthoffin keskitysleiri on n. tunnin bussimatkan päässä Gdanskista, joka on myös avartava kokemus. Kolmas loistava kohde on myös Gdanskissa sijaitseva Oliwa eläintarha. Kävin siellä kesäkauden ulkopuolella, mutta oli silloinkin hieno kokemus!

  Ainoa huono puoli Gdanskissa on se, että englannin taitaminen on heikkoa lukuunottamatta ravintolahenkilökuntaa.

  1. Hyviä lisävinkkejä, itse en ole ehtinyt edes itse käydä kaikissa kun parisuhteen vuoksi jokatoinen viikonloppu matkusta 300km per suunta. Kesälle olen varannut aikaa em. kohteiden kiertämiseen kun matkustaminenkin loppuu silloin.

   Valitettavasti Englantia taidetaan heikosti, olin yliopistolla esittelemässä Kemiraa työnantajana ja olin yllättynyt miten paljon oli yliopisto-opiskelijoita jotka eivät osanneet juuri lainkaan Englantia. Varsinkin kun Puolaan tulee paljon länsiyhtiöitä, jotka voisivat tarjota työpaikkoja ja Englanti on perusvaatimus.

 2. Itse en ole saanut koskaan Puolassa huonoa palvelua. Tyttäreni on käynyt koulua Puolassa ja viihtynyt erittäin hyvin, on aina pitänyt puolalaisia ystävällisinä ihmisinä. Ongelma Puolassa on enemmänkin se, että vasta nyt englanti on alkanut heillä taipua jonkin verran. Isoimmissa turustikohteissa ehkä eniten kuin mitä pienemmissä.
  Puola ei ole pitkään ollut oma itsenäinen maansa. Ensin se oli pitkään natsivallan alla ja sen jälkeen suoraan kommunistien. Joten ymmärtää miksi siellä eletään nyt 80-lukua. Puolassa on syvät arvet, joita ei uskalleta katsoa silmiin ja alkaa parantua.

  Suosittelen Puolaa matkakohteeksi lämpimästi.

  1. Puola on ollut sotatanner aina ja on ryöstettyä oikealta ja vasemmalta niin henkisesti kuin taloudellisesti. Se näkyy ihmisissä ja heidän käytöksessään. Kommunismista on myös omat tapansa jääneet maahan ja kestää aikaa kuin ne katoaa pois.

   Oikeastaan tästä töykeydestä mainitsin kun luin erään matkablogin, jossa kovasti ihmeteltiin Puolalaista töykeää asiakaspalvelua ja jonkun verran siihen itsekin olen törmännyt. Halusin vain tuoda esiin sen, ettei kyse ole matkailijoista vaan juuri nämä traumat, kommunismi ja se ettei asikaspalvelu ole vielä kehittynyt näkyvät maassa.

   Olen vierallut Krakovassa pari vuotta sitten ja voin suositella sitä kaikille. Kaunis kaupunki ja paljon historiallisia kohteita, varsinkin jos on kiinnostunut sotahistorista.

 3. Puola ei ole muuten tuttu mutta meilläpäin pyörii parin kuukauden välein puolalaisia “kuuroja” kinuamassa rahaa ovelta ovelle lappusten kanssa 😀 Mukana on myös joku printattu taulua esittävä kuva.

  Gdanskiin voisi harkita menevänsä, tulee ilmeisesti halvemmaksi ajaa autolla Turkuun täältä Vantaalta ja lentää sieltä Wizzairilla kuin suoraa täältä?

  1. Helsingistä maksaa n 100€ menopaluu, joten lento on selvästi halvempi eikä onnibussillakaan ole kallista mennä Turkuun. Toki moni on valmis maksamaan hieman enemmän säästääkseen aikaa ja vaivaa.

   Norwegian aloitti juuri lennot Krakovaan ja suosittelen lämpimämmin ehkä krakovaa. Auswitcz on lähellä ja paljon sotaan liittyviä mielenkiintoisia paikkoja joissa vierailla ja kaupunki on paljon kauniimpi kuin Gdansk. Voisin kirjoitella siitä myöhemmin tarkemmin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top