Nuuka.blog raportti

Oman talouden yhteenveto 2014

Henkilökohtainen talous:

Asunnon kaupaksi saaminen – Done

Entinen avopuolisoni sai raha-asiansa järjesteltyä siten, että onnistui lunastamaan osuuteni yhteisestä asunnosta. Remonttimme budjetointi ja toteutus eivät ihan täysin onnistuneet ja siksi asunnon arvo oli paljon vähemmän kuin myyntiarvo. Sovimme, että myyn asunnon 5000€ vähemmällä kuin asuntolainaa on jäljellä. Hieman kirpaiseva tappio, mutta asunto olisi ollut todella vaikea myydä ja vaikka se olisi saatu kaupaksi, maksettavaa lainaa olisi jäänyt todennäköisesti yli 10 000€ per henki. Olin maksanut 150€/kk asuntolainaa pois, vaikken asunut enää asunnossa niin tämä summa on mahdolista siirtää suoraan sijoituksiin tulevana vuonna.

Kerrostaloasunnon hankinta – Fail

Kävin kesän aikana katsomassa muutamaa asuntoa ja kävin keskustelemassa pankissa lainasta. Olisin saanut edellisen asunnon lisäksi toiseen asuntoon lainan, mutta olisin tarvinnut kovat vakuudet ja laina olisi ollut todella kallis. Ymmärretävästi kyllä, koska olisin riskiasiakas kahden asunnon kanssa. Markkinoihin perehtymistä oli hyvä aloittaa tarkastelemaan ajoissa, vaikkei osto heti mahdollista olekaan.

Päädyin ratkaisuun, että odotan avopuolisoni opiskeluiden loppumista ja hänen työtilanteensa sanelee asunnonhankintaa. Asumme edullisessa pienessä homeettomassa ja todella rauhallisessa taloyhtiössä, joten täältä ei ole kiire lähte pois. Tilan kustannuksella voin nauttia joka kuukausi asumismenojen pienuudesta.

Väh. 10% kuukausipalkasta sijoitukseen/asuntosäästöön  – Osittain toteutunut

Tavoite toteutui osittain. Ansiotuloja tulleinan kuukausina käytin reilusti yli 10% tuloista sijoituksiin tai velkojen hoitoon. Ansiotulojen netto-osuudesta sain kuukausittain keskimäärin 15% säästöön tai lainanhoitoon. Ulkomaan vaihto hieman sekoittaa omia laskelmia ja osa lainoista on ollut Visalla ja niitä maksettu tasaisesti pois. Olen vähä muokkaillut omia exceleitä laajemmiksi ja ensi vuonna parempi kirjanpito, jotta voi tarkastella omaisuuden kertymistä.

Kirjata kuukausimenot ja pyrkiä vähentämään peruskuluja. – Osittain toteutunut

Muutaman kuukauden vuodesta olen tehnyt tarkemman kuittirumban ja katsonut tarkasti kaikki menot. Pari kertaa tämän tehtyäni totesin, että vaikka säästäväisyys on mielestäni hyvästä, en silti halua viedä säästäväisyytta nihilismin puolelle. Mielummin aina ennen ostoksia pohdin niiden järkevyyttä, kilpailutan suuret ostokset ja kyttään tarjouksia. Selkesti pystyi huomaamaan että kuukausimenot vaihtelevat paljon mm. vakuutukset ja muut epäsännölliset laskut vaikuttavat kuukausimenoihin. Lisäksi se, että tilaan tarvitsemania tuotteita aina isoja eriä kerralla, niin ne nostavat kuukausitasolla ajoittain kuluja. Jatkan sitä, että olen kaupassa tarkka ja lisään asteittain nettotulojen säästöprosenttia ja käytän rahaa järkevästi muuten. Elämää pitää myös elää, ei laskea senttejä ja nillittää pikkurahoista.

Hankkia keikkatyöllä asuntoa varten käsirahaa 5-10% – Ei toteutunut

Muutamia keikkatyövuoroja olen käynyt oman työni ulkopuolella tekemässä, olen keskittänyt keikkailut omalle työpaikalle, josta maksetaan ylityökorvaus ja sitä kautta siellä keikkailu on kannattavampaa kuin muualla. Lisäksi huomenna laitan punanutun niskaan ja sieltä tulee mukava korvaus.

Varallisuutta sain hankittua, mutta keikkatyöllä ansaitut varat siirtyivät suoraan asuntolainan maksamiseen. Tosin hylkäsin kesällä jo asunnon hankinta-aikeet, joten tähän en niin kovasti panostanutkaan.

Yhteenveto:

Vuosi oli taloudellisuuden kannalta hieman kaksijakoinen. Positiivista oli asunnon myynniksi saanti, mutta hieman tappiot kirvelivät. Tappioiden maksuun piti myydä osakkeita, mutta myynnit osuivat melko hyvään saumaan ja sain melko hyvän hinnan Fortumeista. Kelan lainoja oli tarkoitus maksella pikkuhiljaa myös pois, mutta asuntokauppa sekoitti tätä suunnitelmaa. Jouduin lainaamaan sukulaiselta osan asuntolainarahoista, koska pankki tarjosi n.11% korolla lainaa, jonka hylkäsin heti. Siksi maksuaikataulu oli todella nopea.

Tavoitteeni oli saada sijoituksissa ja säästöissä täyteen 10 000€ raja, mutta jäin n,9000€hen. Pidän suoritusta kohtalaisena tapahtumiin nähden mitä elämässä tapahtui. Enemmän olisi voinut säästää pienillä teoilla, mutta on turha kantaa stressiä asioista joille ei voi enää mitään, mutta niistä asioista voi ottaa oppia ja kehittää omaa ajattelu ja itseitseään. Ulkomaan vaihdon aikana olisin voinut elellä hieman säästeliäämmin, pitää jäitä hatussa ja sijoittaa rahat vasta myöhemmin. Lisäksi 5000€ jotka käytin asuntolainaan olisi muuten mennyt suoraan sijoituksiin  ja tulos olisi ollut 14 000€

Henkisellä tasolla muutokset olivat merkittäviä. Pitkän parisuhteen jälkeen yksin eläminen ja ulkomaillaolo kasvattivat henkisesti ja taloudellisen kompetenssin ja ajattelun kehittyminen kehittyivät. Sijoituskärpäsen purressa kaikki säästäminen oli lähtökohtaisesti negatiivista ja jostain luopumista, mutta n. 2 vuotta tämän elämäntavan opettelusta on tullut osa arkielämää. Taloudellinen järkevyys on tullut osaksi arkiajattelua ja usein lähestyn taloudelliselta kannalta monia asioita.

Olen myös puhunut paljon omasta säästäväisyydesta ja siitä on tullut tuttavieni kesken jo eräänlainen vitsi, vaikka todellisuudessa asiat ovat todellisia, mutta osaan suhtautua siihen myös hieman huumorilla. Suhtautumisen rahaan on muuttunut merkittävästi, euromääräisyyden tilalle on tullut myös arvot, aika ja muut tekijät jotka vaikuttavat myös merkittävästi. Elämässä on tärkeää pitää tasapainossa työn, vapaa-ajan ja unen suhteen. Ajattelutapani on muuttunut merkittävästi siten, että joistakin asioista on hyvä maksaa toiselle, koska sen kautta voi lisätä omaa vapaa-aikaa merkittävästi. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top