Nuuka.blog raportti

Yhteenveto 2014 Sijoitussalkusta.

Sijoittaminen:

Osakeostojen tarkempi miettiminen – Epic fail

Osakesijoituksissa olin sopuli. Ostin muotiosakkeita ja niitä joista uutisoitiin paljon.

 Talvivaaraan lähdin mukaan, mutta 34% tappion jälkeen hyppäsin pois kelkasta, sijoitettavat summat olivat pieniä, mutta onneksi nordnetillä oli euron kauppapäivät niin pääsi kohtuuhintaisesti eroon sijoituksesta. Olin silti tavallista tuulipukusijoittajaa järkevämpi ja jätin uppoavan laivan ajoissa ja sain vielä rahani pois ennen konkurssia

YIT. Aloitin osto-ohjelman jo 2013 ennen yhtiön jakautumista YIT:hen ja Caverioniin. Nordnetin euron päivillä myin ja ostin uudelleen jotta sain kerättyä myyntitappiot tilille. Nyt kun tätä miettii niin eipä tässä ollut mitään järkeä. Ilman YIT sijoitusta salkkuni olisi jäänyt selkeästi plussalle, mutta YIT:n kova syöksy ja suuri paino salkussa vei salkkuni pakkaselle melkein 9%. Kesällä jouduin myymään 100 osaketta  YIT:tä asuntokauppaa varten, mikäli näin jälkeenpäin oli hyvä teko.

Stockmann. Olin ostamassa jo Keskoa, mutta muutaman suosituksen perusteella päädyin Stockmanniin. Olisi pitänyt pitää oma pää ja luottaa omaan arvioon ja ostaa Keskoa. En malttanut pitää kiinni omasta sijoitusstrategiasta ostaa vakavaraisia yrityksiä jotka eivät ole suhdanneherkkiä. Stockmannit ostettu 11,77€ ja 11,02€ hinnoilla ja myyty pois 10,31€:llä. Osake oli salkussa ainoastaan 4kk ja sain kerättyä 30€ osinkoja, jonka jälkeen luovuin tappiolla. Nyt kun tilannetta katsoo, niin hyvä päätös.

Kone. Stockmannin myynneillä lisäsin YIT:tä ja Konetta salkkuun. Ostin Konetta huhtikuussa salkkuun ja tähän päivään menneissä sijoitus on plussalla 20,50%. Rahat polttelivat salkussa ja halusin ne sijoittaa äkkipikaisuudessani johonkin, Konetta pidin pidemmän tähtäimen sijoituksena ja ilman suurempaa perehtymistä tein oston. Näytti onnistuneen, ellei mitään suurta tule vastaan.

Wal-mart. Kirkkaasti paras sijoitus vuona 2014. +29% ostohinnasta+osingot. Halusin salkkuun defensiivistä pitkän linjan sijoitusta. Pohdin Coca colan ja wal-martin välillä, mutt päädyin hajauttamaan laajemmin ja ostamana wal-marttia erityisesti siksi, koska sen toimiala ei ole niin herkkä suhdannevaihteluille.

Nokian renkaat. Syksyn ja talven aikana on ollut suurta hypeä tämän yrityksen kohdalla ja pitkään pohdiskelin että jätänkö tämän yrityksen oston kokonaan väliin sen venäjäriskisyyden vuoksi, mutta hinnan laskettua reilusti päätin tehdä pienen oston salkkuun ja jäädä seurailemaan rauhassa. Volatiliteetti on ollut kovaa, mutta päätin että vaikka miten hypetys jatkuu niin jätän tämän position salkkuuni ilman lisäostoja. Aika näyttää oliko tämä floppi ja huippuostos.

Teliasonera. Helmikuussa tein lisäsijoituksen Teliasoneraan, koska tilillä olevat opintolainat polttelivat käsissä ja halusin ne sijoittaa johonkin. Teliasonera maksaa korkeaa osinkoatuottoa ja pidin sitä hyvänä sijoituksena salkkuuni. Salkkuni suurin sijoitus, ei aikeita lisätä painoa salkussa.

Fortum: Ostin maaliskuussa lisää 16,13€ ja myin heinäkuussa kaikki fortumit 19,53€:llä asuntokaupan vuoksi. Tämän myyminen oli henkisesti suuri pala, koska pidin Fortumia hyvänä ja defensiivisenä yrityksenä enkä olisi halunnut luopua osakkeista. Tulevaisuudessa vielä saatan hankkia takaisin salkkuun.

Opintolainan nostaminen ja sijoittaminen osakkeisiin – Done/Fail.

Yksi 2000€ erä käytetty asuntolainan maksuun, loput sijoitettu osakkeisiin tai rahastoihin. Vaikka en sijoittanut osakkeisiin yhtä erää, tein silti suuren säästön kun en joutunut pankille velalliseksi.

Jatkaa osakesijoittamista koskevien kirjojen lukemista – Done

Opinnot vievät suurimman osan lukuajasta, mutta pari teosta mahtui joukkoon:
– Osta vuokraa vaurastu – Joonas Orava, Olli Tujunen
Mielenkiintoinen kirja ja varmasti vielä palaan uudelleen tähän kirjaan kunhan asunnon osto tulee lähemmäs. En perehtynyt riittävästi tärkeisiin laskemiin ja taulukoihin.

– Erilainen ote omaan talouteen  – Pasi Havia, Ville Lappalainen ja Antti Rinta-Loppi.
Tämän kirjan kautta opin arvottamaan omaa vapaa-aikaani. Kirjassa oli tärkeä pointti oman vapaa-ajan hinnasta ja miten säästäväisen elämäntavan tärkein pointti on lisätä valinnanvaraa ja mahdollisuuksia. Sijoitusosuuden skippasin tästä kirjasta, koska koin ettei sieltä tullut mitään uutta ja kirjaston laina-aika oli loppumaisillaan.  Kunhan kirjaston lukujonot purkautuu lainaan uudelleen kirjan luettavaksi.

– Talous ja utopia – Sixten Korkman
Mielenkiintoinen kirja talouden ja politiikan nivoutumisesta yhteen. Mukavan arkikielinen ja kevyt luettava.

– Kirottu salaisuus – Kari Uoti
Mielenkiintoinen teos 90-luvun lamasta ja sen jälkihoidosta. Olen niin nuori etten muista lama-aikaa, enkä ole ollut perillä sen synnystä ja syistä ja tämä kirja toi mielenkiintoisen katsauksen laman jälkiselvittelystä.

Hyvinvoinnin käsikirja – Markku Ojanen
– Kirja käsittelee positiivisyyden psykologiaa ja teos sisältää paljon sosiaali- ja terveysalaan liittyvää termistöä, joten teos ei ole täysin suositeltavissa kaikille sijoittajille. Kirjassa on paljon mielenkiintoisia poinnteja joilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja samalla myös miten oma mieli huijaa itse itseään. Kirja sisältää todella paljon käytännön esimerkkejä ja tutkimuksia. Jos haluaa tehdä matkaa omaan itseensä ja oppia päätöksenteosta ja psyykkeestä, niin positiivisuuden psykologia on ilmiönä mielenkiintoinen.

– Kehittää 2000 euron puskurirahasto – Fail

Puskurirahaston kerääminen jäi väliin ja sitä virkaa hoiti koko vuoden visa, jossa on 2000€ luottoraja. Vakituisessa työssä olevana visan avulla sai aina kuukauden maksuaikaa. Visan käyttö väheni vuoden aikana huomattavasti. Olen liian varovainen ja jos tilillä on <300€ rahaa niin saatan tankata tai tehdä isommat kauppaostokset Visalla, koska jos tulee tarve käteiselle niin visalta on kallista nostaa tai maksaa laskuja. Puskurirahaston luominen olisi tärkeää ja uskon siihen lähitulevaisuudessa ryhtyväni.

Ostaa osakkeita ja rahastoja 3000 eurolla vuoden aikana. – Fail

Tämä tavoite olisi toteutunut, mutta asunnosta johtuvat lainat oli kiire maksaa pois ja loppuvuodesta käytin 1500€ s-osuuksien hankintaan. Tulkintatavasta riippuen tämä toteutui, sijoitin yli 3000€ osakkeisiin ja rahastoihin, mutta tein myös 2500€ myynnin niin tulkitsen tämän tavoitteen siksi epäonnistuneen, koska salkun käteinen ei noussut 3000€ joka tavoite oli.

Nostaa salkun indeksirahastojen osuuksia ja sitä myöten hajauttaa laajemmin. – Done

Ulkomaan vaihdon jälkeen aloitin kuukausittaisen rahastosäästämisen 100€/kk( 60€ indeksirahastoihin ja 40€ korkoihin). Taloudellisesti olisi ollut mahdollista tehdä 200€/kk sijoitukset rahastoihin, mutta nykyisessä markkinatilanteessa en näe sitä järkevänä vaan pidän tätä 100€/kk hyvänä alkuna. Markkinoiden lähtiessä laskuun voi nostaa summaa ja alkaa keräilemään halpoja osuuksia.

Salkkuuni tuli uusina kohteina Frontier-markkinoille sijoittava ETF, Nordnet superfondet Norge ja S-osuuksia. Mietintämyssyyn jäivät vielä USA ja Aasian korko instrumentit, mutta katsotaan ensi vuonna miten näiden ajatusten kanssa tehdään, vai riittääkö pelkästään euroopan korkotuotteet.

Salkun yhteenveto:

– Salkun osinkoprosentti laski edellisvuoden 6,85%:sta 4,70%:iin.
– Brutto-osinkojen määrä nousu 85,06->306,65€ eli yli kolminkertaistui.
– 2014 Osakesalkun tulos oli -8,70%
– Osakesalkun kokonaistuotto +7,43%
– Seligsonin rahastosalkku +9,01%
– Myyntivoitot -87,40€

Vuoden parhaimmat hankinnat olivat Kone ja Wal-mart. Wal-mart sai lähes 30% nousun+ osingot ja Kone 20% ja osingot. Talvivaara seikkailuni päättyi lyhyeen ja kärsin siedettävän pienet tappiot (oppirahat). Stockmannin kohdalla taas opin, että olisi pitänyt luottaa omiin ajatuksiin, eikä takertua liikaa toisten päätöksiin. Lisäksi Stockmann lisäsi salkkuni venäjäriskiä liiaksi. Ankkuroin itseni YIT:hen ja nostin sen osuuden salkussani aivan liian suureksi. Nyt kun asiaa tarkastelee, niin en noudattanut omaa sijoitusstartegiaani ja hankkinut suhdannevapaita ja kannattavia yrityksiä, vaan tein YIT:stä lähes suurimman sijoitukseni, vaikka tiesin, että rakentaminen on kuopassa ja erittäin suhdanne herkkä ala.

Ilman YIT:tä salkkuni olisi päätynyt oikein mukavaan tulokseen. En ymmärrä miten elin harhassa että olen hyvä stock pickaaja ja osaisin valita parempaa tuottoa tarjoavat osakkeet verrattuna indeksiin. Uusi vuosi tuo uudet kuviot ja salkku tasapainottuu merkittävästi.

Loppuvuoden aikana lisäsin salkkuun S-osuuskauppoja itselle ja avopuolisolle yli 1500€llä. Osuuskuntasijoituksen avulla lisäsin salkun defensiivisyyttä ja riskittömiä sijoituksia. Lisää ensi vuoden sijoitustavoitteista seuraavassa postauksesta.

Oppi vuodesta 2014

Henkisen puolella vuosi 2014 oli merkittävä. Sijoittajana kehittymisen tärkein pilari on ollut oppia laittamaan jäitä hattuun ja antaa aikaa itselle, rahoille ja sijoituksille. Alkuvuoden ulkomaanharjoitelua ja lainan sekä säästöt polttelivat tilillä ja sen vuoksi ne sijoitin hätäisesti, koska raha poltteli käsissä.  Vuoden loppua kohden olen oppinut laittamaan jäitä hattuun sijoitusten kanssa ja olen pysynyt yllättävän tyynenä, vaikka salkkuni on vuoden aikana mennyt pakkasen puolelle.

Loppuvuoden sijoituksien kovati laskut olivat oman kehittymisen ja virheiden arvioinnin kannalta tärkeitä kokemuksia. Vaikka salkun pakkasella olo harmittaa, olen silti tyytyväinen, että nämä virheet tapahtuivat nyt eivätkä myöhemmin jolloin rahaa olisi ollut enemmän kiinni sijoituksissa.

Nyt kun sijoittamisen ensihuuma on hälventynyt ja rahat eivät polttele enää niin pahasti voin alkaa rauhassa pohtimaan sijoituspäätöksiä ja muistuttaa itseä, että mikään kiire ei ole.
 “Se ei ole tyhmä joka tekee virheitä, vaan se joka ei ota niistä opiksi”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top