Remonttiyllätys

Nopeaa asuntokauppaa ja yllätys

Myöhään illalla tuli oikotien hakuvahdilta ilmoitus Kouvolan kävelykadulta myyntiin tulevasta 24m2 yksiöstä. Laskimen mukaan kohde vaikuttaa potentiaaliselta sijoitusasunnolta. Kuvien perusteella asunto on kunnoltaan siisti, pyyntihinta ehkä hieman korkea. Tavoitteeni olisi saada n.10% pyyntihintaa laskemaan ja mikäli siinä onnistuisin, alkaisi ostohousut pyöriä jaloissa.

Aamulla soitin välittäjälle ja pyysin saada yksityisen näytön asunnosta, välittäjä ehdotti 15 minuutin kuluttua näyttöä, joka sopi minulle. Välittäjä vaikutti ensitapaamisella ammattitaitoiselta ja ennenkaikkea, vaikutti ymmärtävän asuntosijoittajan tarpeita hyvin. Välittäjällä oli mukana kaikki tärkeät paperit: isännöitsijäntodistus, taloyhtiön järjestys, energiatodistus ja taloyhtiön tuloslaskelma. Taloyhtiön tase oli sopivasti plussalla, tulossa putkiremontti n. 5 vuoden kuluttua, eikä papereissa tullut esiin mitään epäselvyyksiä. Tämä yhdistettynä erinomaiseen sijaintiin, ei pienellä sijoittajan alulla ollut muuta vaihtoehtoa kun jättää tarjous asunnosta.

Jätin 11% pienemmän tarjouksen kun asunnosta oli pyyntihinta ja välittäjä sanoi, että todennäköisesti sillä ei saada kauppaa. Ilmoitin jääväni odottamaan myyjältä vastatarjousta ja mikäli tarjous on hyvä, niin käsiraha voidaan maksaa heti. Välittäjä soitti 5h myöhemmin ja kertoi myyjän olleen erittäin suopea tarjoustani kohtaan ja myyjän vastatarjous oli 3% korkeampi kuin tarjoukseni. Ehtona tarjouksella oli että päätös tehdään heti.  Ilmoitin heti että hinta on sopiva ja pyysin saada sähköpostilla välittäjän tilinumeron, johon voin maksaa käsirahan asunnosta. Sähköposti tuli tunnin sisällä ja maksoin heti asunnon käsirahaa 20% asunnon arvosta.

Olin saanut pankilta alustavan lainalupauksen jo muutamia kuukausia aikaisemmin ja laina myönnettiin samoilla ehdoilla kuin olimme alustavasti neuvotelleet. Kirjoitin pankille kolmen sivun mittaisen selvityksen kiinteistösijoituksista, osakkeista, tulevista opinnoista, nettotulojen säästöprosentista ja muista talouteen liittyvistä olennaisista asioista. Harri Huru viittasi vastaavanlaiseen selvitykseen Ostan asuntoja-blogin artikkelissa  Kokemuksiani asuntosijoittajan rahoituskierroksella. Voin suositella lämpimästi myös muille sijoittajille vastaavan selvityksen kirjoittamista. Pankkivirkailija antoi hyvää palautetta selvityksestä ja koin, että virkailija otti minut vakavammin kuin aikaisemmin. Keskusteluissa tuli esiin, että seuraavaa lainaa hakiessa vakuuksia voidaan arvioida vähän löyhemmin, kun on tiedossa taloudellinen tilanne tarkemmin.

Aikaisemmin mainitsin että asuin vuokralla, kun pidin sitä turvallisena ratkaisuna suurelle velkavivulle, mutta muuttaessani omaan asuntoon laskee asumiskuluni lähes 40% ja koen sen järkevämpänä, kuin maksaa itse vuokraa ja vuokratuloista 30% veroa. Asunto on hyvä kohde sijoitukseen, kun oma tarpeeni asunnolle päättyy.  Varovaisella vuokra-arviolla tuotto olisi karvan alle 10%. Putkiremontti ja pieni pintaremontti kun lasketaan mukaan, jää tuotto silti n.7% tienoille. Kassavirta on molemmissa tilanteissa plussalla.

Twitterissä minua seuraavat olet saaneet seurata remontin etenemistä ja matkalle tullutta yllätystä. Lähipäivinä tulee lisätietoa ongelmien laajuudesta ja raportoin asian etenemisestä twitterissä reaaliajassa. Asunnon remontista tulee myöhemmin oma blogipostaus.

1 thought on “Nopeaa asuntokauppaa ja yllätys”

  1. Käsirahaksi riittää yleensä 4 % kauppahinnasta ja yleensä välittäjäkin suosittelee tai vaatii sitä. Käsirahan maksamisen jälkeen ennen kaupantekoa voi tehdä kuntotarkastusta, jonka yhteydessä löydetyistä ongelmista on helpompi neuvotella, kun kaupat on tekemättä. Toki sijoitusasuntoa ostettaessa nopeus voi olla valttia ja mitä vähemmän ehtoja tarjouksessa on sitä houkuttelevammalta se myyjän silmissä näyttää.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top