Nuuka vakuutus

Ammattiliiton ja sairaskassan oikeusturvavakuutus

Saituri käsitteli hyvin ammattiliittojen ja työttömyyskassojen kuluja ja eroja. Kuten joku voi huomata, kommentoin artikkelia omakohtaisella kokemuksell,a miten ammattiliittoon ja heidän vakuutuksiin luottamisessa saa olla tarkkana.

Työskentelin laitoksessa, jossa jouduin asiakkaan päällekarkauksen kohteeksi ja seurauksena sain pysyvän vamman joka oirelee jokapäiväisessä elämässäni. Tiedustellessani työantajalta vakuutusilmoitusta ja miten yrityksen oikeusturvavakuutus hoitaa oikeudenkäyntikuluni. Yrityksen toimitusjohtajan kanta oli selkeä “Yritys suosittaa rikosilmoituksen tekemistä pahoinpitelyissä ja muissa rikosasioissa, mutta ei velvoita“. Ammattiliitosta varmistaessani asiaa, mikäli työnantajala ei vaadi tekemään rikosilmoitusta, ei työnantajalla myöskään ole korvausvelvollisuutta oikeudenkäynnistä. Rikosasia on asianomaisen eli minun ja syytetyn välinen asia, johon työpaikka tai työnantaja ei ota mitään kantaa, siksi myöskään korvausvelvollisuutta ei ole.

1. Tiedustelin ammattiliiton oikeusturvavakuutuksen kattavuutta tämänkaltaisessa tilanteessa ja ensimmäinen vastaus oli, että oikeusturvavkauutus kattaa ainoastaan työsuhde ja työnantajan ja työntekijän välisiä riita-asioita
.
2. Selvitin oman oikeusturvavakuutukseni kattavuutta työssä tapahtuneissa rikoksissa, Vastaus oli “Työ luokitellaan vaaralliseksi ja vakuutus ei kata vaaralliseksi luokitellussa työssä tapahtuneita rikoksia”

3. Konsultoin omaa lakimiestäni aiheesta ja hänen mukaan tulen voittamaan jutun, koska minulla on lääkärintodistuksia, jotka todistavat vammat oikeiksi ja tilanteeseen liittyviksi. Voittaessani jutun vastapuoli joutuu kustantamaan oikeudenkäyntikuluni, mutta valtio korvaa ainoastaan 100€/h lakimiehen palkkiosta. Kiireellisen aikataulun vuoksi sain vasta 7. lakimiehen hoitamaan asiaa ja hänen tuntiveloituksensa on 225€+alv. Joten Minun pitäisi oikeudenkäynnin jälkeen kustantaa lakimieheni lasku (1500-2500€) ja odottaa noin vuosi ennen kuin valtio kustantaa tuosta laskusta alle puolet.

4. Oikeudenkäynti oli tulossa seuraavana päivänä ja lakimies vaatii saada vastauksen osallistuuko istuntoon vai ei.  Yritän soittaa ammattiliiton edustajalle, josta 6 kertaa yhdistettiin eri henkilölle, eikä kukaan vastaan. Pyysin yhdistämään ihmiselle, jolle voi antaa palautetta liiton toiminnasta. Asiallisesti, mutta napakasti kerroin tilanteeni ja avauduin siitä, että miksi maksan ammattiliitolleni n.500€/vuosi jäsenmaksuja jos apua ei ole mahdollista saada. 1h kuluttua edustaja soittaa ja vahvistaa, että vaikka tilanne ei suoranaisesti ole vakuutuksenehtojen mukainen, he puoltavat vakuutusyhtiölle oikeuturvavakuutuksen korvaavuutta.

Kaiken tämän juridisen prosessin lisäksi päällekarkauksen uhrina henkilökohtaista koskemattomuutta rikotaan ja se aiheuttaa usein psyykkisiä oireita. Kuten em. prosessista voidaan huomata, ettei asian hoitaminen ole kovin yksinkertainen tai helppo. Mikäli henkilökohtainen kriisi eskaloituu ja toimintakyky laskee merkittävästi, voi tällaisessa tilanteessa jäädä täysin ilman apua ja yksin.

Huomioitavaa vielä on se, että työaikaan eivät kuulu:
– Lääkärikäynnit
– Lakimiehen tapaamiset ja oikeudenkäynti
– Fysioterapia ja kuntoutus
– Yhteydenpito vakuutusyhtiöön+vastaukset

Kaikki nämä joudut hoitamaan omalla ajallasi, joka on minun moraalikäsitykseni mukaisesti ristiriitaista, että työtä tehdessä joutuu rikoksen kohteeksi ja työssä aihetuneet vapaa-ajan menestystä ei korvata mitenkään. Aktiiviseen ja sitovaan toimintaan omalla kohdallani kului n. 50h vapaa-aikaa asioiden hoitamiseen ja kuntoutukseen. Tulevaisuudessa joudun käyttämään joka vuosia 20-30h vuodessa pelkästään ylläpitävään fysioterapiaan. Työnantajan kanssa voi yrittää neuvotella työajan hyvityksistä, mutta työnantaja ei ole velvollinen korvaamaan menettyä aikaa.

Loogisesti ajaltetuna työnantaja on velvoitettu osallistumaan kuluihin ja prosessiin, jos työn vuoksi joutuu rikoksen uhriksi, mutta ei. Olen aiheesta keskustellut useidenkymmenien sosiaalialan korkeakoulutettujen kanssa ja 99% ei ole ollut tietoisia siitä, että työnantaja tai ammattiliiton vakuutus eivät korvaa tämänkaltaisia tilanteita. Tämä on mielestäni hyvin huolestuttavaa ja toivoisin ammattiliitoilta tässä aktiivisuutta tai uudenlaista neuvottelua oikeusturvan ehtoihin.
Mikäli vakuutusehtoja olisi tulkittu täysin ehtojenmukaisesti, en olisi ollut oikeutettu vakuutukseen joka korvaa oikeudenkäyntikuluni. Minulle herää tästä kysymys, miten voin vakuuttaa itseni työssä joka luokitellaan vaaralliseksi?  Omat vakuutukset eivät em tilannetta kata ja ammattiliiton vakuutus ei suoranaisesti kata rikosasioita.

YTK on viimevuosina saanut paljon medihuomiota ja siihen kuuluu myös paljon omia kollegoita ja tuttuja. Haluaisin muistuttaa teille, että YTK:n perusmaksuun kuuluu ainoastaan sairaskassapalvelu, ei minkäänlaisia vakuutuksia, joka kuuluu suurimman osan liittojen jäsenmaksuun.   YTK:lla on mahdollisuus ostaa erillisenä palveluna edulliseen hintaan oikeusturva ja tapahturmavakuutus.

Tiedätkö mitä sinun ammattiliittosi tai sairaskassasi korvaa?. Onko sinulla kokemusta vastaavanlaisesta?.

2 thoughts on “Ammattiliiton ja sairaskassan oikeusturvavakuutus”

 1. Itse olen vain JATKK kassan jäsen ja sitten on vakuutukset erikseen.

  Ps, vaihdoin blogini nimen ja osoitteen, joten lisäätkö minut uudelleen blogrolliisi, kiitos =)

  Terveisin,
  Entinen viisikymppisenä eläkkeelle, nykyinen osinkokuningas.blogspot.com

 2. Hei.

  Oletko tietoinen mitä vakuutukset kattavat?. Tosin kassan perusteella et tee kovin vaarallista työtä joten väkivallan riski on melko minimaalinen.

  Suurkiitos että ilmoitit uuden blogiosoitteesi, meidän tavoitteet on melko samankaltaisia joten on mukava lueskella myös muiden polusta kohti tavoitetta 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top