Nuuka.blog raportti

Q1/2015 katsaus

Oma talous

Ensimmäinen kvartaali oli henkilökohtaisessa elämässä kiireinen ja hektinen. 2014 loppuvuoden yt-neuvottelut ajoivat hakemaan uusia töitä ja niitä myös löytyi. Omassa työpaikassani sain siirron toiseen yksikköön, jossa ehdin olla vain muutamia viikkoja ennen kuin siirryin vuodeksi palkattomalle vapaalle ja uuteen työpaikkaan. Yksityisen sektorin vakituinen työpaikka säilyy takataskussa ja uudessa työpaikasta sain valtion viran, joka on varma ja siihen ei taloudelliset suhdanteet vaikuta, kuten yksityisellä sektorilla. Yksityisellä sektorilla menee tällä hetkellä melko heikosti ja alan yksityisiä toimijoita on mennyt paljon konkurssiin ja lomautukset ovat olleet arkipäivää.

Kuten edellisessä postauksessa kerroin, ammattikorkeakouluopinnot ovat ohi, mikä vapauttaa aikaa sijoitustoimintaan panostamiseen. Ensimmäinen tavoite on perehtyä kirjallisuuteen lisää ja aika näyttää jatkuuko opinnot liittyen sijoitustoimintaan vai jatkuuko sosiaalialan opintoina.

Tavoitteeni oli saada säästöön tai sijoitukseen 15% nettopalkasta, mutta tämä on onnistunut reilusti yli. Kuukausittain keskimääräinen säästöprosentti on ollut 28,8%. Toisaalta olen laskenut mukaan tuohon myös kelan velkojen maksut. Suunnitteilla on, että teen tarkemmat laskelmat itselleni prosentuaalisesti määrästä sijoituksiin ja lainojen lyhennykseen.

Näkymät Q2:lle
Parisuhteen kariuduttua muutin omaan vuokra-asuntoon, ja sen myötä asumiskulut nousevat 50%:lla. Entinen kumppanini oli opiskelija ja itse töissä olevana vastasin suuremmasta osasta yhteisiä kuluja. Asumiskulujen noustessa, muut kuluni pienenevät joten uskon nettomenojen säilyvän suhteellisen samana.

Uuden työpaikan palkka ei ole vielä täysin selvä, johtuen henkilökohtaisesta lisästä jota palkan päälle maksetaan. Lisäksi työskentelyni yö ja päivävuorossa vaihtelevat, joten vaikka saisin selville palkan sekä yövalvojan sekä ohjaajan tehtävistä, silti en voi kovin paljoa ennakoida kummassa vielä työskentelen.

Sijoitukset:

Salkussa ei ole tapahtunut kovin suuria muutoksia ensimmäisellä kvartaalilla. Suoria osakesijoituksia ei tullut muita kuin pienen siivun hankinta Fortumia. Tein pienet merkinnät aasian ja usa:n markkinoiden korkoihin ja tarkoitus nostaa hitaasti niiden osuus samoihin kun euroopan korkoinstrumenttien. Sijoitusmaailman seuraaminen on ollut alkuvuoden todella vähäistä ja siksi myöskin salkun muutokset ja analyysit jäävät vähäisemmäksi

Osto:
– Fortum 22*18,91€
– BGF Asian Tiger Bond A2 USD
– UBS (Lux) BS USD Corp $ P-acc
– Seligsonin rahastot 100€/kk

Q2:n näkymät:
Osakkeiden osalta jatkan holdaamista, markkinat ovat nousseet niin pitkään että järkeviä ostokohteita ei ole tiedossa lähiaikoina. Seligosinin rahastojen kuukausisäästöt tulevat todennäköisesti olemaan ainoita sijoituksia. Aloitan käteispainon kasvattamisen tulevia ostopaikkoja varten.

2 thoughts on “Q1/2015 katsaus”

  1. Olen jo pienen tovin seurannut blogiasi ja vastikään pistänyt pystyyn myös oman. Itsellä kävi parisuhteen kanssa samoin viime vuoden lopulla ja kuulisin mielelläni kommentteja, miten se on sinulla vaikuttanut kuluihin.

    Itse olen huomannut, että etenkin ruokaostosten suhteen kulutuskäyttäytyminen on näin sinkkuna ollut varsin ailahtelevaa. Välillä tulee helposti elettyä pitkään lähes pelkällä jääkaapin valolla, kun taas toisinaan mukaan tarttuu ties mitä skeidaa, kun käy yksin kaupassa, eikä jaksa miettiä sen enempää.

  2. Ex-avopuoliso oli täysipäiväinen opiskelija ja meillä oli sovittu että vuokra,vesi,sähkö jne kulut maksetaan puoliksi ja itse maksan ruuat ja muut talouteen liittyvät kulut. Näin hänelle jäi myös käyttörahaa ja asiasta oli sovittu molempia tyydyttävällä tavalla, koska ex-avopuoliso oli paljon hövelimpi rahankäyttäjä ja itse pidin tiukasti omasta linjastani kiinni etten rupea kustantamaan toisen leveämpää elämäntyyliä kun itse elän.

    Viime syksynä ruokakauppoihin meni 350€/kk, mutta se sisälsi varmasti paljon muutakin kuin pelkkää ruokaa. Uskon ruokakulujeni pienenevän merkittävästi, koska minulla on hieman yksinkertaisempi ja halvempi ruokavalio. Toisaalta sen mitä ruokakuluissa säästää, asumiskuluissa häviää. Uskon että hieman vähemmän jää kuukausittain käyttövaroja vrt. parisuhteeseen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top