Nuuka.blog raportti

Q2/2015

Elämäntilanne:

Eron myötä omaan vuokra-asuntoon muutto tarkoitti melko paljon käyttötavaroiden ja kulutustavaroiden hankkimista joista suurimpia olivat sänky  700€ ja televisio käytettynä 100€. Näiden lisäksi tuli paljon pieniä menoja, jotka tietenkin olivat pois sijoituksesta.

Yksin asumisessa etuna on se, että oman talouden suunnittelu ja ennakointi on helpompaa. Olen tietoinen omista menoistani, eikä tule kumppanilta yllättäviä menoja joihin joutuu osallistumaan omalta osaltaan. Asumismenot kasvoivat, mutta ruokamenot pienenivät merkittävästi, kuten myös ravintoloihin ja ulkona syömiseen käytettävä raha. Kumppani jäi edellisestä suhteesta minulle velkaa n.1000€, kun oman heikon taloudenhallintansa takia ei kyennyt maksamaan omaa osuuttaan vuokrista.

Parisuhteen tarjoamia hyötyjä ja etuja ei voi taloudellisesti mitata, mutta ratinaalisesti asioita tutkaillessa on hyvä koettaa nähdä miten parisuhde on vaikuttanut omaan talouteen, niin seuraavan kerran osaa valmistautua ja ennakoida asioita. Toisaalta iän myötä kumppanit ovat suuremmalla todennäköisyydellä töissä, joten taloudessa ei tule heti vastaan tilannetta, jossa toinen on enemmän vastuussa kuluista. Perheen perustamisvaiheessa toki tulee tilanne, jossa tulot ovat pääsääntöisesti toisella osapuolella, mutta en usko sen olevan ajankohtainen omassa elämässä useampaan vuoteen.

Talous

Uudessa työpaikassa minun piti viettää vain lyhyt perehtymisjakso kaksivuorotyössä, mutta se venyi 3kk mittaiseksi, kun sijaistarve jatkui. Päivävuoron bruttopalkka oli n. 2800€/kk ja yövuorossa palkka hieman korkeampi n.3100€/kk. Palkka on melko sama kun yksityisellä sektorilla jossa olen työskennellyt. Yksityisen sektorin työnantajan tilanne on todella heikko, enkä näe mitään järkeä palata enää heille takaisin, on myös suuri riski että yritys saattaa ajautua konkurssiin ennen työvapaani loppumista. Verotuksellisesti olen tehnyt päätöksen, että irtisanoudun siten, että saan 2015 aikana rahana kaikki lomat ja lomarahat, koska muuten 2016 saisin lomapalkan kahdesta paikasta ja se nostaisi turhaan veroprosenttiani. Yritin saada lomarahojani maksuun kesän aikana, mutta viesti oli lyhyt “kesän suurien kulujen vuoksi emme maksa kenellekkään kesälomia rahana” Lyhyesti suomennettuna, meillä ei ole varaa.

Tilasin itselleni viisumin venäjälle ja suurin syy viisumin hankintaa on bensan edullisuus. Venäjällä 95-bensiini maksaa n 0,60€/l, joten pelkästään tankillisella+10l kannussa säästää yli 50€. Laskelmien mukaan kaikkien kulujen jälkeen viisumin säästö vuodessa on muutamia tuhansia euroja.. Viisumi on ollut vasta vähän aikaa, enkä siksi osaa vielä arvioida sen vaikutuksia talouteen, mutta uskon että Q3 raportissa tai viimeistään Q4 raportissa tästä on konkreettisia lukemia. Venäjällä tupakka on edullista ja salakuljetuksen himo varmasti tulee, mutta yhden salakuljetussakon kulut vievät usean käyntikerran voitot hukkaan. Lisäksi oman ammatin vuoksi en näe jobbaamista järkevänä.

Tavoitteeni oli saada v.2015 nettotuloista 15% säästöön kuukausittain, kahtena kuukautena nettosäästöprosentti on jäänyt alhaisemmaksi, mutta olen maksanut niinä kuukausina opintolainaa ja opintotukia joita olen käyttänyt sijoituksiin. Maaliskuun ero ja hankinnat näkyvät alhaisempana säästöprosenttina. Tärkeämpää kokonaisuuden kannalta on, että koko vuoden keskiarvo on yli 15%.

Sain veronpalautuksita vero-ehdotuksen, joka oli muutamia satasia palautuksien puolella, veroilmoituksessa ei ollut kilometrejä mainittu, vaikka luulin niiden siellä jo olevan. Joten laskelmien mukaan veronpalautuksia tulee joulukuussa n.1000€. Valitettavasti niiden käyttökohde on jo selvillä, niiden avulla maksetaan viimeinen kelan maksuerä pois.

Sijoitukset

Toisella kvartaalilla merkittävin sijoitus oli sijoitusasunnon hankinta. Alkuperäisissä suunnitelmissani ei ollut vielä hankkia asuntoa, mutta suorastaan syliini hyppäsi hyvä kohde, jonka pienen laskutoimituksen jälkeen paljastui todella hyväksi sijoitukseksi ja pankin myötämielisyys lainansaantiin mahdollisti kaupan teon. Q3:lla asuntoon tarvitsee tehdä pieni muutaman sadan euron remontti, muuten näkymät ovat hyvät.

Osakesijoituksiin käytetty aika oli melko vähäistä mitä voi pitää sekä hyvänä, että huonona asiana. Hyvänä siksi, että se poistaa kaikki ylimääräiset psykologiset tekijät osakkeiden suhteen. Toisaalta elämässä monia muutoksia menossa, joka ollut konkreettinen tekijä miksi aktiivisuus ollut vähäistä.

Ostojen arvo oli alle 200€ ja myyntien 70€. Ostot kohdistuivat korkojen hajautukseen ja pieneen siivuun suomen superrahasto, suurin syy tähän oli arvonta johon pääsi mukaan merkitsemällä superrahasto suomea. Norjan superrahastosta luovuin korkorahastojen oston vuoksi.

Ostot:
UBS BOND SICAC CORP USD
BR ASIAN TIGER
NN SUPERRAHASTO SUOMI
Seligson kuukausijoitukset 100€/kk

Myynnit:
NN SUPERFONDET NORGE

Salkun tuotto Q2:lla oli 9% eli täysin sama kun OMX Helsingin indeksin.
 Eron myötä avopuolison nimissä olleet S-osuudet tuli lunastettua ja niistä saatu summa käytettyä takuuvuokran ja käyttätavaroiden ostoon. Vaikka en sijoituksia mielellään realisoi kulutukseen, koin tämän järkevänä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top