Vertaislainat

Mitä on vertaislainat?

Vertaislainat sijoituskohde, jossa voit sijoittaa lainoihin joita yksityishenkilöt tarjoavat yksityishenkilöille tai yrityksille.  Vertaislainoihin sijoittamisen  tuotot ovat korkeita välillä 10-20%. Korkean tuoton mukana myös riskit ovat osakesijoittamista suurempia. 

Vertaislainat ovet erittäin korkean riskin sijoituskohteita

Tee omat taustatutkimukset ennen sijoittamista.

!

Vertaislainat käytännössä

Kuvan lähde Yle

Miten voit sijoittaa vertaislainoihin?

Vertaislainoihin sijoittaminen on tehty sijoittajan kannalta melko helpoksi ja yksinkertaiseksi tavaksi sijoittaa. Erityisesti Mintoksen* kaltaiset palvelut tarjoavat “autoinvest” tai “Invest & access”  mahdollisuutta, joiden avulla sijoittaminen on mahdollista automatisoida. Autoinvestissä voit määritellä millaisia lainoja haluat ostaa ja millaisilla ehdoilla.  

 

Nuuka.blog Vertaislainavälittäjän valinta on tärkeä osa riskienhallintaa

1. Valitse välittäjä

Vertaislainamarkkinoilla on tarjolla useita palveluntarjoajia, jotka tarjoavat eripituisia lainoja, erilaisille  summille tai  mihin maantieteellisesti lainat välitetään.

On tärkeää valita välittäjä, joka on luotettava ja vakavarainen. Korkean tuoton sijoituksissa on myös korkeat riskit ja taustatutkimus on tärkeä osa riskienhallintaa.

2. Valitse strategia

Palveluntarjoajan valinnan jälkeen oman strategian määrittelemäninen on tärkeää. Suurimmalla osalla välittäjistä on tarjolla laaja skaala lainoja yksityishenkilöille sekä yrityksille.

Strategiassa voidaan määritellä:

  • Kenelle lainata
  • Lainojen pituus
  • Tuotto/Riskisuhde
Vertaislainausstrategian määrittely vaikuttaa sijoitusten riskieihin ja tuottoihin
Sijoita vertaislainoihin ja voit ottaa ensimmäisiä askeleita vaurastumista kohti

3. Sijoita

Perusteellisen pohjatyön jälkeen voi aloittaa sijoittamaan valitsemaansa palveluun päättämällään strategialla. 

Ensimmäisenä sinun tulee siirtää  rahaa palveluun,  jonka jälkeen voit aloittaa sijoittamaan.  Pankki- ja sijoituspalveluiden säätelyn vuoksi voit joutua lähettämään kuvan ajokortista tai passista. Tämä on osa pakollista KYC (Know your customer)-valvontaa. 

4. Seuraa

Tuottojen maksimoinnin vuoksi on syytä tarkkailla sijoitusten suoriutumista. Erityisesti takaisinmaksuturvan kautta saatavat rahat on asiakaslähtöinen palvelu, mutta rahat ovat usein 60 päivää korottomasti  “jumissa” ennen kuin takaisinmaksuturva palauttaa rahat sijoittajalle. 

Sijoitettujen lainojen korkoprosentti ei pidä täysin paikkansa, koska usein lainoja joudutaan realisoimaan ja  voit saada buyback guaranteen avulla oman pääoman takaisin, 

Vertaislainasijoittamisessa on tärkeää monitoroida tuloksia
Vertaislainausstrategian määrittely vaikuttaa sijoitusten riskieihin ja tuottoihin

5. Korjaa strategiaa

Olet huomannut, että tietyn yrityksen vertaislainat ovat useammin myöhässä ja joudut odottamaan varojen realisointia 60 vuorokautta. On aika tasapainottaa omaa strategiaa ja jättää yrityksen lainat pois salkusta ja keskittyä yritysten lainoihin jotka tuottavat paremmin. 

Kansainvälisiä vertaislainapalveluita

Suuria vertaislainavälittäjiä

Listalla löytyy suuria alalla toimivia yrityksiä jotka tarjoavat vertaislainoihin sijoittamista.

Kirjoittajalla on kokemusta Mintos, Peerberry, Fast Invest, Kuetzal, Envestio ja Reinvest24 alustoista. 

Mintos on vertaislainamarkkinoiden suurimpia lainojen välittäjiä

Mintos

Mintos on vertaislainamarkkinoiden yksi suurimpia lainojen välittäjiä. On tärkeää kuitenkin huomioida, että

Peerberry vertaislainat

Peerberry*

Peerberry on vertaislainamarkkinoilla poikkeuksellisen avoin toimija ja sen pääomistajat ovat itse sijoittaneet myös yrityksen kautta lainoihin joka lisää uskottavuutta.

Twino Logo

Twino

Euroopan vertaislainamarkkinoiden yksi vanhimmista palveluntarjoajista.

viventor-logo

Viventor

Perustettu vuonna 2015 ja sijoittajia yli 7700. Huomionarvoista on, että yritys vaihtoi omistajaa kesäkuussa 2020 ja sen vuoksi seuranta ja tausatutkimus uudesta omistajasta on tehtävä hyvin.

Estateguru*

Kokonaislainojen määrä yli 200miljoonaa euroa ja sijoittajuat lähes 50 000

Vertaislainapalvelut

Kotimaiset

Olen kerännyt listan suomalaisia vertaislainamarkkinoilla toimivia yrityksiä. Suurimmalla osalla yrityksistä on tarjolla osakkeita, joiden avulla on mahdollisuus saada kiinteä 7% tuottoa sijoittamalleen pääomalle ja yrityse jälleenlainaa rahat eteenpäin vertaisalainmarkkinoilla. 

fellow-finance logo

Fellow finance

Fellow finance on Helsingin pörssiin listattu yhtiö joka tarjoaa lainoja yksityishenkilöille ja yrityksille.

Osinkoja.fi logo

Osinkoja.fi

Osinkoja.fi on uusi suomalainen palvelu, jonka kautta vio sijoittaa kiinteäkorkoisella tuotolla listaamattoman yhtiön osakkeisiin ja saada kuukauisttaisen osingon yhtiöstä.

Korkeatuottoinen.fi logo

Korkeatuottoinen.fi

Uusien sijoitusten tekeminen keskeytetty toistaikseis 20.3.2020. Tulevaisuudessa selviää jääkö tauko koronan ja lainsäädäntömuutosten vuoksi väliaikaiseksi.

OPR-Finance logo

OPR Finance

Tuottoa.fi on keskeyttänyt uusien sijoitusten vastaanottamisen toistaiseksi. Odotellaan palaako yritys markkinoille vielä.

Osinkotuottoa.fi logo

Osinkotuottoa.fi

Osinkotuottoa tarjoaa 3-6% kiinteää tuottoa sijoittamalla yhtiön äänioikeudettomiin osakesarjoihin.

!

Envestio

Vertaislainamarkkinoiden Hautausmaa

Vertaislainamarkkina on nuori markkina, mutta ikään nähden markkinoilla on tapahtunut paljon ponzeja ja huijauksia..
Olen kerännyt listan markkinapaikoista jotka ovat sulkeutuneet tai keskeyttäneet maksut sijoittajille. Minun silmissäni nämä ovat menetettyjä yhtiöitä.

Yritys joka hallitsee rahojasi, ei missään tilanteessa koskaan milloinkaan pitäisi olla tilanteessa jossa rahat jäävät yhtiön sisään. Pitää laittaa käet kyynerpäitä myöden ristiin että jos joskus ehkä saa rahojaan takaisin.

Envestio

Envestio

Joulukuussa 2019 sijoittajien oman taustatutkimuksen mukaan alkoi selvitä, että yritys oli myöntänyt lainoja pöytälaatikkoyrityksille ja yrityksille jotka eivät ole oikeita.
Tammikuussa yrityksen verkkosivut katosivat omistajen kanssa kuin metaani autiomaahan. Näyttää siltä että omistajat tekivät katoamistempun sijoittajien rahojen kanssa.
Arvioiden mukaan rahaa katosi yli 33 miljoonaa euroa.

Kuetzal

Yritys lainasi rahaa keksityille yhtiöille ja projekteille. Osa projekteista olivat tiedustellee rahoitusta Kuetzalista, mutta eivät olleen koskaan saaneet rahoja yritykseltä. Koko alusta paljastui ponzi-huijaukseksi.

Crowdestor

31.3.2020 yritys ilmoitti keskeyttävänsä lainojen takaisinmaksun sijoittajille. .Yritys ei ole vielä nurin, mutta oletan että tästä aiheutuneet oikeudenkäynnit ja luottamuspula vievät yrityksen konkurssiin. Vältä

Fast invest on potentiaalinen sijoitushuijaus

Fast Invest*

Yritys ei ole kertonut mihin yhtiön lainoihin on mahdollista sijoittaa ja yrityksen omistajien taustoissa on epäselvyyksiä. Rahojen kotiutukset olleet pitkään jäissä ja rahoja palautunut hitaasti Vältä.

Monethera_logo

Monethera

Yritys ilmoitti 27.3.2020 sulkevansa toimintansa ja kaikki asiakaspalvelu on loppunut.

Scroll to Top