Osakesijoittaminen

Osakesijoittaminen on yksi mahdollinen keino varallisuuden kasvattamiseen

"Sijoittajien tulisi muistaa että innostus ja kulut ovat heidän vihollisiaan. Jos he haluavat ajoittaa osallistumisensa [markkinoille], heidän pitäisi olla pelokkaita kun toiset ovat ahneita ja ahneita kun toiset ovat peloissaan

Warren Buffet

Sijoitusmoguli

Mikä on osake?

Osake on osuus yrityksestä ja julkisesta pörssiyhtiöstä ostettu osake antaa oikeuden osallistua yhtiökokoukseen, äänestää yhtiökokouksessa ja saada tuottoja mm. osinkojen tai pääomanpalautusten muodossa. Yleinen osakesijoittamisen tuotto-odotus on n. 7% / vuodessa. Tuotot vaihtelevat vuosien välillä, on myös vuosia jolloin sijoitusten arvo voi laskea. 

 

Mitä tarkoittaa osakesijoittaminen?

Osakesijoittamisella tarkoitetaan julkisesti pörssiin listattujen yhtiöiden osakkeiden ostamista ja myymistä. Osakesijoittamisen tavoitteena on saada omalle sijoitetulle pääomalle tuottoa ja siten kasvattaa omaa varallisuuttaan.

2000-luvun aikana osakkeiden siirryttyä paperista digitaaliseen muotoon ja välityskulujen laskun myötä osakesijoittaminen on tullut helpommaksi  mahdolliseksi suuremmalle osalle ihmisiä. Sijoittamisen helppous ja tiedon lisääntyminen ovat rohkaisseet suomalaisia sijoittamaan rohkeammin osakkeisiin. 

Osakemarkkinat ovat nousseet 2008 puhjenneen finanssikriisin jälkeen tasaisesti ja se on ollut yksi tekijä joka on myös rohkaissut sijoittajia sijoittamaan markkinoille. Osakemarkkinoilla on vuonna 2020 merkittäviä riskejä ilmassa liittyen keskuspankkien toimintaan, koronaan, poliittisiin epävarmuuksiin ja negatiivisiin korkoihin. Henkilökohtaisesti suosittelen varovaisuuteen ja tutustumaan markkinoihin ja aloittamaan varovasti sijoittamisen osakkeisiiin. 

Osakesijoittamisen ansaintalogiikka

Osakesijoittamisen ansaintalogiikka voidaan jakaa kolmeen erilaiseen tekijään: myyntivoittoon, osinkoihin ja yrityksen lunastukseen,.

Myyntivoitto

Myyntivoitolla tarkoitetaan sitä että olet ostanut osaketta halvemmalla ja myyt sitä kalliimmalla. Esimerkiksi ostat osaketta 100kpl 10€ hinnalla ja myyt osakkeet 15€ hinnalla, jolloin myyntivoittoa kertyy 500€(miinus kulut)

Osingot

Yritykset maksavat osinkoja 0-12 kertaa vuodesta riippuen yrityksestä. Helsingin pörssissä yritykset maksavat osinkoa 1-4 kertaa vuodessa ja keskiarvoinen osinko on n.4,5%. Osinko vaihtelee yrityksestä ja vuoden tuloksesta.

Yrityksen lunastus

Ajoittain pörssistä ostetaan yrityksiä pois, tämä voi tapahtu jos yksittäinen omistaja saa riittävän suuren osan yhtiön osakkeista haltuun on hänen pakko tehdä tarjous koko yhtiön osakekannasta. Usein näissä tilanteissa maksetaan preemiota eli korkeampaa hintaa kuin osakkeiden kaupankäyntihinta pörssissä.

Onko osakesijoittaminen vaikeaa miten voin ostaa osakkeita

Kysymyksiä osakesijoittamisesta

Teknisesti osakkeiden ostaminen ei ole vaikeaa. Riittää että olet avannut arvo-osuustilin tai osakesäästötilin johon voit tehdä osakeostoja. 

Osakesijoittaminen on hyvin laaja aihe ja sijoitusstrategioita ja tapoja on monia hyvin erilaisia. Helppoja tapoja on “osta ja unohda”, kun erittäin haastavaksi voidaan luokitella päivätreidaaminen. 

On suositeltavaa tutustua aiheeseen tarkemmin kirjallisuuden, podcastien tai videoiden avulla ennen sijoittamisen aloittamista. 

Tottakai voit!

Osakkeiden ostamiseen ei tarvitse koulutusta, lisenssiä eikä palveluntarjoajilla ole naamarajaa.

Holhouksen alaisena arvo-osuustilin avaaminen voi vaatia edunvalvojan luvan. 

Pitkällä tähtäimellä (100vuotta) osakesijoittaminen on sijoitusmuodoista tuottanut parhaiten ja siksi osakesijoittamista voi suositella sijoitusmuotona. 

Osakesijoittaminen on mielenkiintoinen sijoitusmuoto ja tuottoa voi saada monella tavalla. 

On. Turha on kieltää ettei sijoittamisessa ole riskejä.

Osakesijoittamisesa suurin riski on yhtiön konkurssi, jolloin voit menettää koko sijoittamasi pääoman. Tämän vuoksi on tärkeää tutustua yhtiöiden joiden osakkeita ostaa.

 

Arvo-osuustili on tili johon voit ostaa osakkeita. Vähän samalla tavalla kuin sinulla on pankkitili, johon voit siirtää rahaa.

Osakesäästötili on 2020 lanseerattu  uusi sijoitustuotoe, jonka sisällä voi tehdä osakekauppaa ja saada osinkoja, ilman että   niistä tarvitsee maksaa veroja kuten normaalissa arvo-osuustilissä. Osakesäästötilissä verot maksetaan, kun rahaa nostetaan osakesäästötililä pois. 

Miten aloittaa osakesijoittaminen?

OsakesijoittamisenABC

Valitse osakevälittäjä sen mukaan joka tarjoaa sinulle parhaan hinnan muista että kulut syövät tuottoja pitkällä tähtäimellä merkittävästi

1. Valitse osakevälittäjä

Ensimmäisenä sinun tarvitsee avata arvo-osuustili tai osakesäästötiili. Avataksesi tilin sinun on valittava palveluntarjoaja, missä haluat avata säilytyspalvelun ja jatkossa käydä kauppaa.

Kannattaa huomioida välittäjien kulut ja pyrkiä löytämään edullinen, sillä kulut syövät osan tuotoista. 

2. Avaa tili

Asiakkuuden avaaminen on helppoa, lähes kaikissa palveluissa se onnistuu kotisohvalta tietokoneen, tabletin tai puhelimien avulla. 

Arvo-osuustilin avaaminen on helppoa ja onnistuu kotisohvalta
Osakkeisiin voi sijoittaa monella erilaisella strategialla ja jokaisen tulee valita itselleen sopiva strategia

3. Valitse sijoitusstrategia

Kasvu-, osinko-, laatu- ja arvosijoittaminen ovat tunnettuna sijoitusstrategioita, joita monet sijoittajat noudattavat. Jokaisella strategialla on omat erityispiirteensä ja niiden noudattaminen vaatii osakkeiden tunnuslukujen ymmärtämistä taitoa vertailla. 

Tutustumalla erilasiin strategioihin on mahdollisuus löytää itselleen sopivia tyylejä sijoittaa.

4. Osta osakkeita

Osakkeiden ostaminen teknisesti on hyvin helppoa. Osakevälittäjillä on osakkeiden vieressä “osta” ja “myy” nappulat joiden kautta voit syöttää toimeksiannon ehdot ja syöttää toimeksiannon markkinalle. 

Muista, että osakkeen halpahinta senteissä ei tarkoita, että yritys on arvoonsa nähden halpa. Sama toimii päinvastoin, yksikköhinnaltaan kallis osake ei tarkoita että osake on hyvä tai kallis. 

OSakkeita voi ostaa rennosti kotisohvalta tai toimistolla kahvitauolla
Osakesijoittamisessa on tärkeä seurata salkun tuottoa

5. Seuraa kehitystä

Sijoitusten tuottoja on hyvä verrata suuriin osakeindekseihin kuten S&p500 tai OMX25. Indekseihin vertaamisella  on tarkoituksena verrata tuottaako oma strategia enemmän kuin vertailtava indeksi. Osakesijoittamisen lähtökohtaisena tavoitteena on saada korkeampaa  tuottoa kuin indeksistä. 

5. Opiskele ja kehitä itseäsi

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipis cing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullam corper mattis, pulvinar dapibus.
Osakesijoittamisessa voi kehittyä loputtomasti ja aina on uusia asioita joita voi oppia ja saavuttaa sen avulla lisäarvoa haasta itseäsi

Osakesijoittamisen edut

1. Omalla toiminnalla voi vaikuttaa tuottoihin

Osakesijoittamisessa voi kehittyä loputtomasti ja omalla aktiivisella opiskelulla ja analyysillä voi saavuttaa korkeampaa tuottoa.

2. Hallitse omia sijoituksia.

Voit itse valita mihin ja miten sijoitat. Rahastojen, ETF:n ja muiden tuotteiden kohdalla et voi täysin vaikuttaa miten ja mihin sijoitetaan.

3. Opit ymmärtämään liiketoimintaa

Sijoittamalla suoraan yhtiöiden osakkeisiin on yhtiöihin syytä perehtyä tunnuslukujen ja myös liiketoiminnan kannalta. Tutustumalla tarkemmin yhtiöihin opit ymmärtämään yritysten liiketoimintaa ja ansaintalogiikkaa.

4. Verotus

Ansiotulojen progression myötä veroprosentti voi karata korkeaksi, mutta sijoittamista verotetaan pääomatulona jossa käytetään vain kahden portaan progressiota 30% ja 34%.

Osakesijoittaminen voi olla riskialtista jos et tunnista suurimpia riskejä liittyen itseen ja markkinoihin.

Osakesijoittamisen sudenkuopat

Vältä suurimmat sudenkuopat omalla sijoitustaipaleella. 

Kulut

Osakesijoittamisessa jokaisesta ostosta ja myynnistä joutuu maksamaan välittäjälle kuluja ja aktiivisella kaupankäynnillä riskinä voi olla että lisätuotto jää pieneksi kulujen vuoksi.
ole tarkkana kulujen kanssa!

Tunteet

Me olemme itse sijoittajana suurimpia riskejä tuottojemme tiellä. Päätöksenteko tulisi perustua harkittuun ja perusteltuun tietoon, mutta usein teemme päätöksiä sijoituksiamme kohtaan tunteella ja hetken mielijohteesta.

Yliaktiivisuus

Liiallinen aktiivisuus voi olla myös tuottamatonta kulujen ja myös menetettyjen tuottejen vuoksi. Keskiarvoisesti ihmiset eivät onnistu ajoittamisessa kovin hyvin ja siksi turha hötkyily median panikoinnesta voi syödä tuottoja.

Media

Lehdet kirjoittavat pörssiromahduksista ja yhtiöiden tuloksista ja tapahtumista traagisesti sekä maalaillen kauhukuvia suurella pensselillä. Helsingin pörssi on pieni ja hyvin volatiili, jonka vuoksi osakkeiden arvo reagoi vahvasti uutisiin.
Monet uutiset eivät vaikuta yhtiöiden tuloksenteko kykyyn mitenkään lyhyellä tähtäimellä. Median tulee saada myyntiä ja klikkauksia ja sen takia uutiset kirjoitetaan sensaatiohakuisesti. Vaikka media, some ja kaikki ympärillä panikoivat pidä itse jäitä hatussa.

Sijoitusneuvonta

Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa ja toimintaa valvoo Finanssivalvonta. Haluan tuoda muutamia pointteja mitä kannattaa huomioida jos tapaa sijoitusneuvojaa.

Sijoitusneuvojalla on myyntitavoite

Sijoituspalveluiden myyntiä on tarkennettu huomattavasti, mutta jokaisella myyjällä on myyntitavoitteet ja sen vuoksi heidän tehtävä on yrittää myydä sinulle heidän pankin omia tuotteita. Yleisesti edustamansa yhtiön omia rahastoja, joissa on (lähes aina) korkeat kulut ja siten ne ovat parhaita tuotteita niiden myyjille, ei asiakkaille.

Sijoitusneuvoja suosittelee omia tuotteita

Sijoitusneuvoja ei arvioi koko markkinoilla olevaa tarjontaa, vaan ainoastaan oman palkanmaksajansa tarjontaa. Tämä ei tarkoita, että kyseisen palveluntarjoajan tuotteet olisivat juuri sinulle sopivia. "Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat"

Vastuu sijoituksista on sinulla

Sijoitusneuvonnasta huolimatta lopullinen vastuu sijoituspäätöksestä on sinulla. Olet vastuussa päätöksestä ja sen myötä myös tuotoista jota saat tai jäät saamatta. Yksi asia on varmaa,

Tutustu Nuuka.blog oppaisiin

Olen kirjoittanut aloittelijan oppaita erilaisista sijoitustuotteista ja voit tutustua myös muiden sijoitustuotteiden esittelyyn. 

ETF-sijoittaminen

Mikä on ETF? Miten sijoittaa ETF:iin ja miten ETF-eroaa normaaleista rahastoista.

Rahastosijoittaminen

Mitä on rahastosijoittaminen? Miksi sijoittaa rahastoihin?

Asuntosijoittaminen

Mitä on asuntosijoittaminen ja miten voin alkaa asuntosijoittajaksi?

Vertaislainat

Mitä on vertaislainat, miten ne toimivat ja millaisia riskejä on olemassa?

Kryptovaluutat

Mikä on lohkoketju? Miten toimii bitcoin ja miten sijoittamalla kryptovaluuttoihin voi tehdä tuottoja

Scroll to Top